Инфо

17. новембар 2016.17. нов 2016.
ПРОТЕСТ ИСПРЕД „МИТРОСА“, ПОСТИГНУТ СПОРАЗУМ

ПРОТЕСТИ УРОДИЛИ ПЛОДОМ

Произвођачи свиња прошлог четвртка протестовали су испред сремскомитровачке кланице „Митрос“, због неиспуњеног усменог договора о откупној цени предатих товљеника. Током викенда постигнут споразум, исплаћене договорене цене.
Произвођачи товних свиња из Мачве, Посавотамнаве, Срема и Поцерине, са руководством компаније „Митрос“ половином децембра постигли су усмени договор о продаји топлих свињских полутки по цени од 205 динара за килограм на на тзв. „линији клања“. Прошле недеље, сточари су предали свиње, али, због како сазнајемо, мање хаварије у кланици, товљеници нису заклани у среду, како је било договорено. Уместо тога, руководство фабрике поручило је произвођачима да ће свиње бити на линији клања у понедељак, 21. новембра, те да ће откупна цена бити 190 динара за килограм. Произвођачи су због тога прошлог четвртка организовали протест испред кланице.
- Руководство нам је поставило ултиматум: или да прихватимо нижу цену, или да преузмемо свиње назад. По свим законским прописима, а посебно из ветеринарске области, враћање свиња није долазило у обзир, тако да смо морали да се одлучимо за протест, навео је Драган Ђурић из Мишара, један од учесника протеста.
Скуп незадовољних произвођача свиња је, како сазнајемо, изазвао озбиљне последице. Према нашим сазнањима, министар пољопривреде Бранислав Недимовић је из медија сазнао за протест, и критиковао руководство фабрике због мењања уговорене цене. Да ли је медијска подршка незадовољним произвођачима била довољна да реше проблем није познато, тек, током протеклог викенда, сточарима су исплаћена усмено договорена средства. И сами произвођачи су одлучили да „спусте лопту“, те су одустали од захтева за накнаду за калирање на тежини товљеника током периода које су провели у „Митросу“ пре клања.
- Неспоразум је решен, на обострано задовољство. „Митрос“ нам је исплатио свих 205 динара по килограму топлих полутки, како је првобитно било и договорено. Ми смо одустали од трошкова „кала“, јер смо свесни да је до застоја на линији клања дошло из техничких разлога. „Митрос“ је фабрика од великог значаја за произвођаче свиња из Мачве, Поцерине и Срема, те се надамо да у будућности нећемо морати да решавамо неспоразуме кроз протесте. Постигли смо договор којим су задовољне обе стране, а надамо се даљој сарадњи у обостраном интересу, рекао је после успешно окончаних преговора Драган Ђурић.
„Захваљујем се новинарским екипама „Гласа Подриња“ и „РТВ Шабац“ које су медијски испратили протест, и пружиле нам подршку у остваривању наших права, рекао је Драган Ђурић, један од учесника протеста.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa