Инфо

17. новембар 2016.17. нов 2016.
20 ГОДИНА ОД ПРВЕ ПОБЕДЕ НАД РЕЖИМОМ СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА

88 ДАНА ОСВАЈАЊА СЛОБОДЕ!

Прошло је 20 година од прве велике победе удружене опозиције против режима Слободана Милошевића. Тог 17. новембра 1996. године, десило се нешто до тада незамисливо ““ коалиција „Заједно“, коју су чинили Српски покрет обнове, Демократска странка и Грађански савез Србије, победила је на локалним изборима у великом броју градова и општина.
Коалиција „Заједно“ на чијем челу су били Вук Драшковић, Зоран Ђинђић и Весна Пешић однела је победу у Београду, Нишу, Новом Саду, Крагујевцу и још више од 40 општина у Србији. Режим Сободана Милошевића одбио је да призна резултате избора и изборном крађом покушао да поништи изборну вољу. Коалиција „Заједно“ је организовала протесте који су трајали 88 дана широм Србије.
Иницијална каписла за протесте била је одлука Градске изборне комисије у Београду да се пониште резултати избора која је заседала у четири сата ујутру. Драшковић је тада позвао Србију на протесте. Тако је кренула шетња, а затим и протести који ће трајати скоро 3 месеца. На 461 приговор који су режимске странке поднеле у наредних неколико дана, грађани су одговорили пиштаљкама, бубњевима, транспарентима...
Протесте против изборне крађе организовали су и студенти који су се окупљали испред Филозофског факултета. У данима који су уследили организовали су представе, бирали најлепшег полицајца у кордону, шетњама тестирали границе слободе у Београду.
Коначно, 4. фебруара, Милошевић признаје пораз и предлаже доношење посебног закона „лекс специјалиса“ којим би били проглашени коначни резултати на основу налаза ОЕБСА. Закон је усвојен 11. фебруара, а 4 дана касније и 88 дана од почетка коалиција „Заједно“ одржала је последњи митинг.
Када је реч о Шапцу, у другом кругу избора резултат је био 30 одборника СПС-а наспрам 28 Коалиције „Заједно“. На Летњиковцу је организован други круг гласања недељу дана касније и на крају је резултат био 36 СПС, 28 Коалиција „Заједно“, 2 СРС, 1 ЈУЛ, 1 ДСС и 1 из Групе грађана. Коалиција „Заједно“ уложила је 15 жалби Изборној комисији и Врховном суду Србије и све су одбачене као неосноване. Почели су и у Шапцу да се организују свакодневни протести. Шабац је био један од градова који је посетила комисија ОЕБС-а која је имала задатак да утврди да ли је било изборне крађе у нашем граду. Резултат се у јануару мало променио, па је СПС пала на 35, а коалиција „Заједно“ добила 29. Чувена „Гонзалесова комисија“ утврдила је да је Шабац један од 13 градова у којем је забележена изборна крађа и тек 21. фебруара је одржана нова конститутивна седница СО Шабац. Коначни резултат је гласио: 33 СПС, 30 Коалиција „Заједно“, 2 СРС и по један СРС, ЈУЛ и Група грађана. Социјалисти су успели да добију подршку једног одборника из ЈУЛ-а и Групе грађана и успели да формирају скупштинску већину. Тадашњи представник Коалиције „Заједно“ у Верификационој комисији, Душан Петровић одбио је да потпише извештај Комисије и са скупштинске говорнице поручио да коалиција и ДСС не могу да прихвате да одборници у изборној јединици Церовац, Жабар и Мала Врањска буду социјалисти, јер СПС није победила 17. новембра на тим гласачким местима. После ове примедбе, сви одборници коалиције „Заједно“ и ДСС напустили су седницу. Већином од 35 одборника, СПС је успео да изабере Марка Максимовића за председника Скупштине општине Шабац.
КОНТРАМИТИНГ У БЕОГРАДУ
Суочен са масовним демонстрацијама режим одлучује да организује контрамитинг. Десетине аутобуса долазе у Београд 24. децембра и ситуација прети да ескалира. Ивицу Лазовића један од функционера СПС-а из Бегеча упуцао је у главу на Теразијама и он је остао трајни инвалид. Кордон полиције поделиће тога дана грађане Србије. Уз скандирање присутних на митингу „Слобо ми те волимо“, уследио је добро познат одговор од Слободана Милошевића: „Волим и ја вас“. Али љубав нису осетиле присталице коалиције „Заједно“, које је после контрамитинга полиција почела да хапси и брутално туче. Два дана после контрамитинга сазнало се и за смрт Предрага Старчевића који је имао бројне повреде по телу. Из Шапца је на контрамитинг у Београд стигло 40 аутобуса са члановима и симпатизерима СПС-а.
ПОСЛЕДЊА ШЕТЊА У ШАПЦУ 2. МАРТА
Последњи протест у Шапцу је организован 2. марта на којем је говорио председник Демократске странке и тадашњи градоначелник Београда Зоран Ђинђић.
- Ми се надамо да ће ОЕБС, на основу документације коју смо прошле недеље предали Гонзалесу, извршити притисак на нашу Владу, а она на Општинску изборну комисију, да тај мандат врати на стање од 17. новембра. Нажалост, не можемо да учинимо више, јер друге могућности притиска немамо ““ рекао је тада Ђинђић.
Тог дана је донета одлука да се престане са шетњом и протестима. Власт социјалиста у Шапцу „пала“ је тек на изборима 2000. године.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa