Инфо

24. новембар 2016.24. нов 2016.
СКУПШТИНА СТАЛНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ГРАДОВА И ОПШТИНА

ФИНАНСИРАЊЕ ПРВИ КОРАК


Сарадња локалних самоуправа и Владе Србије, посредством Министарства за државну управу и локалну самоуправу, неопходна је у процесу демократизације и децентрализације друштва, истакнуто је на 44. Скупштини Сталне конференције градова и општина, одржаној прошлог четвртка у Београду
Локалне самоуправе успеле су да се изборе за измене предложеног Закона о финансирању градова и општина, који је претио да им одузме значајан извор прихода, смањењем повраћаја пореза на зараде. Представници Сталне конференције градова и општина истакли су на највећем годишњем окупљању градоначелника и председника општина да очекују да се добра сарадња са Министарством државне управе и локалне самоуправе настави и следеће године, кроз израду Закона о таксама и накнадама.
- Стална конференција градова и општина инсистира на довољности средстава. Желимо да се у будућности оснажи прикупљање изворних прихода градова и општина. Трошење тих средстава мора бити у домену њихових надлежности, како би корист осетио већи број грађана, истакао је Ђорђе Станичић, секретар Сталне конфенерције градова и општина.
Министарка Ана Брнабић, која се дуго бави градовима и општинама, зна са кавим проблемима се суочавају локалне самоуправе, и истиче спремност да им помогне.
- Усвајање Закона о финансирању локалних самоуправа био је први корак у реформи система локалне самоуправе, а сада радимо на закону о таксама и накнадама. Министарство државне управе и локалне самоуправе ће процењивати како ће ти закони утицати на буџете локалних самоуправа. Заједно са градовима и општинама тражићемо начин како да се не угрози одрживо финансирање локалних самоуправа и ниво услуга које пружају грађанима. Боља међуопштинска сарадња је кључ за будућност, зато ћемо у наредном периоду подстицати градове и општине да креирају заједничке пројекте, од којих ће корист имати већи број локалних самоуправа. Ако локалне самоуправе нису ефикасне, Влада не може бити успешна, навела је Брнабић.
Децентрализација државне власти представља модерну демократску идеју, на којој инсистирају представници Краљевине Шведске.
- Краљевина Шведска финансијски подржава локалне самоуправе на путу Србије ка Европској Унији. Очекујемо да ће тај пројекат допринети стварању већег броја услуга за грађане и привреду у општинама и градовима. Неопходно је развијати јаче везе између кључних актера у процесу преноса овлашћења, истовремено креирајући ефикаснију лојалну администрацију, рекао је Јан Лундинг, амбасадор Краљевине Шведске.
Редовној седници Сталне конфенерције градова и општина присуствовали су градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и председник Скупштине града Немања Пајић, који су истакли веома добру сарадњу са овом организацијом.
- Стална конференција градова и општина добила је похвале од представника амбасада многобројних европских земаља, што за наш град, као члана ове организације, значи потврду да примењујемо добра решења на путу ка Европској унији. На том путу морамо се придржавати стандарда који тамо постоје, односно морамо имати исте принципе који постоје у Европској Унији. То је оно што ми у Шапцу већ радимо: желимо да грађани више одлучују, те да се систем максимално децентрализује, нагласио је градоначелник Шапца.
Сличан став има и председник Скупштине града.
- Са Сталном конференцијом градова и општина имамо веома добре односе. Град тренутно израђује Стратегију одрживог развоја која ће се пред одборницима наћи на следећој седници Скупштине града. У изради овог документа велику помоћ су нам пружили стручњаци Сталне конференције градова и општина. Добру сарадњу имамо и у вези са тумачењем закона који се тичу функционисања локалних самоуправа. Уз тим стручњака, лакше је пребродити многе недоумице. Драго нам је да смо на последњој седници СКГО били у прилици да се видимо са пријатељима, рекао је Пајић.
Министарство локалне самоуправе планира да донесе Стратегију децентрализације, која ће подразумевати већу одговорност, али и већа права градова и општина. Реформа државне управе и локалне самоуправе подразумева преношење овлашћења са државног на ниже нивое власти.
- У прошлости су локалним самоуправама преношене надлежности без преношења средстава. Дошло је до дисторзије система коју морамо да исправимо, како бисмо креирали одржив систем који морамо да оставимо Владама и генерацијама које долазе после нас. Због тога у наредних неколико недеља морамо направити концепт Стратегије децентрализације. Представници Сталне конференције градова и општина су нам важан партнер у овој идеји, јер је потребно да постигнемо консензус око тога како локалне самоуправе треба да изгледају у будућности.
Више од 5.000 Шапчана ове године је учествовало у процесу Партиципативног буџетирања, у избору важних пројеката који ће се из Градског буџета финансирати наредне године. Следеће године, планирана су и референдумска изјашњавања мештана шабачких села о за њих важним питањима. У доношењу Стратегије децентрализације ресорно министарство због тога може да рачуна на потпуну подршку града.
- Са министарком Брнабић имам одличну сарадњу. Чињеница да су представници наше Градске управе учествовали у изради Закона који се односе на функционисање локалних самоуправа и поступака попут издавања грађевинских дозвола потврђују да смо заједно на добром путу. Очекујем да ћемо бити укључени и у процесе израде нових решења, јер имамо много тога да понудимо. Ми смо једини град у овом региону који је донео одлуку да грађани сеоских месних заједница сами одлучују о томе за шта треба да се користе средства која они уплаћују на основу пореза на имовину. Имамо добру полазну основу да учествујемо у свим пилот пројектима које Министарство за државну упаву и локалну самоуправу жели да реализује како би грађани имали већа права у одлучивању, нагласио је градоначелник Шапца.
Министарка Ана Брнабић позвала је локалне самуоправе да се у израду Стратегије децентрализације укљује и пре јавне расправе, како би се чуло што више мишљења и добило што више конкретних предлога. Сви они треба да омогуће стварање система у ком ће градови и општине имати више права, али и већу одговорност.
М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa