Инфо

24. новембар 2016.24. нов 2016.
ПРЕБРОЈАНИ ГЛАСОВИ У ПРОЈЕКТУ ПАРТИЦИПАТИВНОГ БУЏЕТИРАЊА

ГРАЂАНИ ИЗАБРАЛИ ШТА ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ

После пребројавања свих гласова прикупљених у пројекту Партиципативног буџетирања утврђено је да су највише подршке имале идеје о побољшању безбедности грађана у саобраћају и уређењу спортских и дечјих игралишта у селима. Поред тога, велики број гласова прикупљен је и за уређење дечјих игралишта и јавних зелених површина у граду, као и за побољшање инфраструктуре на сеоским гробљима. На конференцији за медије одржаној у понедељак у Дуњића кући речено је да је ове године скоро 5.000 грађана учествовало у овом пројекту, што је 10 пута више него прошле године.
Игор Марсенић, члан Градског већа, је навео да је у првој фази пројекта прикупљено око 750 идеја које се тичу свих области живљења и да је било тешко свести их на седам, за које се гласало у другој фази.
-Грађани често мисле да је у нашој надлежности нешто што је ингеренција Републике, због чега су неке идеје биле неизводљиве. Имамо 10 милиона динара за ове потребе па ћемо се фокусирати на теме које су добиле највише гласова. Сматрам да би предлог о јавним помагалима за особе са инвалидитетом требао да буде позитивно дискриминисан, јер иако није у врху по броју гласова, подржао га је значајан број грађана, рекао је Марсенић.
Заменик градоначелника Душан Костадиновић је навео да је у Шапцу учествовало више људи него у било ком другом граду у Србији у ком је реализован пројекат Партиципативног буџетирања. Костадиновић сматра да је то најбољи показатељ тога да се у Шапцу негује демократски дух и да је Градској управи веома стало до тога да грађани буду укључени у процес одлучивања. Истакао је да је намера да следеће године већи део буџета буде издвојен за ову намену.
Дарко Павловић из удружења грађана „Светлост“, као представник цивилног сектора који је учествовао у реализацији пројекта истакао је да је ова мала школица демократије у потпуности успела. Навео је да је веома важно што су многи грађани схватили да на овај начин могу да дођу до реализације својих идеја.
Ово је, иначе, трећа година да грађани Шапца директно одлучују о томе како ће се расподелити део градског буџета. Као резултат реализације прошлогодишњег пројекта Партиципативног буџетирања између осталог, уређено је 30 дечјих игралишта на сеоском подручју.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa