Инфо

24. новембар 2016.24. нов 2016.
ИЗ ЦЕНТРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ ““ ШАБАЦ: о новим моделима добровољног служења војног рока

Најбољи у обуци, будући професионалци

Тромесечно добровољно служење војног рока прераста у шестомесечно. Обуком од шест месеци добија се обученији и резервни састав ВС. Обука у центрима за обуку из два дела ““ индивидуалну и колективну. На добровољно служење војног рока могу равноправно учествовати и регрути и жене. Током служења војног рока добија се и новчана надокнада, која се повећава сваког месеца. Најбољи појединци у свакој генерацији биће примљени у професионалну службу Војске Србије са одређеним чином. Сваке године упућиваћ
На основу досадашњих искустава у добровољном служењу војног рока, а на основу великог броја младих који се сваке године пријављују, Министарство одбране Војске Србије уводи неколико новина, као прво да се продужава досадашње служење са три на шест месеци, затим уводи се новчана надокнада, која је сваког месеца већа. И још једна новина, врло значајна, јесте да ће се најбољи војници у свакој генерацији примати у сталну професионалну службу Војске Србије.
По свим овим питањима, ради детаљнијег појашњавања, разговарали смо са Младеном Бероњом, начелником центра Министарства одбране Шабац. Он нам је појаснио о каквим новинама се ради у служењу војног рока.
- Једна од новина у добровољном служењу војног рока, каже Бероња, јесте да ће се од децембра ове године добровољно служење војног рока продужити на шест месеци. Код служења војног рока од шест месеци регрути стичу већа теоретска знања, а још важније ““ корисна искуства у свим практичним војним активностима. А то значи да ће нам и резервни састав бити обученији.
Друга новина је да ће се на обуку у наставне центре ићи четири пута годишње ““ у марту, јуну, септембру и у децембру. У прва три месеца обука има информативни значај ““ упознавање војне организације, њени циљеви и задаци, упознавање личног наоружања и опреме у ВС, дужности и обавезе њених припадника. У друга три месеца војници се активно укључују у живот и рад јединице, где ће бити ангажовани на задацима унутрашње службе, на задацима стражарске службе и на задацима пријавне службе. Оваквом њиховом активношћу професионални војници се ослобађају ових обавеза и ангажују на професионалним обавезама у обезбеђењу и одбрани земље.
Обуком од шест месеци, поред осталих, највише добија резервни састав Војске Србије, који је такође веома значајан чинилац у одбрани земље.
Током служења добровољног војног рока, појашњава за новине Младен Бероња, војник на добровољном служењу војног рока има и новчану накнаду, и то: у прва три месеца накнада износи 10.500 динара месечно, у четвртом месецу 15.000 динара, у петом месецу 20.000 динара и у шестом месецу 25.000 динара, што укупно износи 91.500 динара за шестомесечно служење војног рока.
Многи од добровољаца служења војног рока имају у виду да наставе касније у ВС као професионални војници. Министарство одбране је, ради стимулисања у обуци увело новину тако што ће најбољи појединци у свакој генерацији бити непосредно примљени у професионалну службу Војске Србије са одређеним чином. Више појединаца “добровољаца“, касније имају могућност за запошљавање у државним и другим органима где је услов и одслужен војни рок. Од давнина је познато да је Војска Србије институција која ужива највише поверење грађана наше државе.
Још једна новина у добровољном служењу војног рока јесте, објашњава Младен Бероња, да и лица која имају двојно држављанство, могу такође равноправно конкурисати за добровољно служење у ВС. Наиме, Законом је регулисано да сва лица која имају држављанство РС могу бити и њени војници. Овакви војници имају сва иста права и обавезе као и сви други држављани Србије.
На крају начелник центра МО Шабац Младен Бероња објаснио је и процедуру где се заинтересовани кандидати могу јавити и добити сва детаљна обавештења и упутства.
Центар МО Шабац налази се у касарни “Церски јунаци“, преко пута стадиона “Мачва“, улица Поцерска 2. Заинтересовани се могу пријављивати свакодневно за добровољно служење војног рока подносећи писмену пријаву са одређеним документима према захтеву Центра. После комплетирања документације, у чему помаже и Центар, кандидати се упућују на лекарски преглед на ВМЦ Карабурма и ВМА Београд. Лекарски прегледи и испитивање, као и путни трошкови за кандидате су бесплатни. Они који успешно прођу све прегледе са њима се врши регрутовање и распоред по центрима за обуку, а по завршеној обуци у гарнизон на служење војног рока.
Центар МО Шабац, који покрива и општину Богатић, задовољан је са досадашњим одзивом младих из региона на добровољно служење војног рока. Са новим изменама створени су још бољи услови за испуњење жеља младих да се нађу у редовима Војске Србије, закључује Младен Бероња.
Стеван Стојановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa