Инфо

24. новембар 2016.24. нов 2016.
У ГАЛЕРИЈИ УДРУЖЕЊА „КРУГ 10“ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ШАБАЦ НА САВИ“

ШЕТЊА КРОЗ ПРОХУЈАЛА ВРЕМЕНА

Попут Кеведове Утопије, што у преводу са грчког значи „нема таквог места“, изронио је некадашњи Шабац на сликама чланова Удружења „Круг 10“. „Куће угледних грађана, оронуле уџерице, капије од кованог гвожђа, мостови којих више нема, вековна стабла градских паркова и модерна здања, мотиви су града који се воли и сања и реке којој се увек враћа“. Града који је вечна инспирација музичара и сликара као што се могло видети, осетити, ослушнути прошлог петка на отварању изложбе посвећене једном и једином „Шапцу на Сави“.
- Ми волимо овај град, носимо га у срцу, певамо и са толико љубави прилазимо њему да се то види и у музици „Шапчанки“, а и у овој изложби. „Шабац на Сави“ није само назив изложбе. „Шабац на Сави“ је нешто са чиме ми растемо. Релативно скоро сам прочитала изјаву Јасмине Арсеновић, Шапчанке која годинама предаје на Берклију, и која каже да једино што памти као синоним за срећу јесу одласци из Гимназије на Саву, а зна да је дошла у Шабац када пређе стари шабачки мост. Ја знам да сам у Шапцу када видим дрвену ћуприју, Стари град, преко Камичка који је некада протицао кроз наш град. А чланови групе „Круг 10“, којих је овог пута петнаест, излажу и сликају управо све оне мотиве које носе у срцу и са којима живе. И капије, и куће, и савремени хотел са фонтаном. Вода фонтане мене заиста подсећа на лед некадашње Баре у правом смислу те речи, на којој смо се клизали и имали Централ парк у центру Малог Париза. Говорећи о сликама човек може само да буде задивљен, пре свега, занатском вештином апсолутним поштовањем технике уља на платну, акрила, цртежа, темпере. Избором оног мотива и оног колорита који говори о сензибилитету тог аутора. Без обзира што је групна изложба, без обзира што је назив „Шабац на Сави“, и мотиви Шапца и реке, можемо да препознамо рукопис и сензибилитет сваког појединачног аутора. То много значи по занатској вештини, таленту тих људи и љубави коју преносе. Вама хвала што сте дошли, а њима хвала што стварају - рекла је проф. Иванка Трифуновић, историчар уметности, отварајући изложбу.
А о Шапцу својим класичним ликовним техникама проговорили су Бранка Протић, Драган Петровић, Ђована Гајић, Миодраг Гашић Гале, Светлана Жегарац, Анђелија Веселиновић, Ђорђе Дакић, Жељко Рељић, Данијела Марковић, Светлана Бурсаћ, Љиљана Ђапић, Гордана Манојловић, Дуња Пузић, Ружица Леонтић и Ана Поповић.
- Пресрећни смо. Не знамо где нам је крај. Изложили смо тридесет пет слика, али имамо још у фонду мало више од пола тако да ћемо, ако Бог да, после Нове године, отићи у позориште и показати вам све слике. И опет ћемо позвати „Шапчанке“ и све Шапчане. Коментари су предивни. Шапчани се шетају кроз своје улице, обалом Саве, подсећају се на Гиганову аду, на брезе поред воде, налазе своје кутке где су некад боравили, где су се забављали, где су имали своја пријатељства, другарства, где су проводили дане младости. И сви су пресрећни - поручила је Светлана Цеца Жегарац, председница Удружења „Круг 10“.
Изложба, која је урађена захваљујући добијеним средствима са конкурса за културу града Шапца, биће отворена до краја наредне седмице. Из Удружења поручују да су врата њихове Галерије у ТЦ „Тина“ отворена сваког радног дана од једанаест часова.
„ШАПЧАНКЕ“
ШАПЦУ
Чланице Вокалног ансамбла „Шапчанке“ Живка Јовановић, Весна Сарчевић, Душица Симић, Татјана Марковић Топаловић, Рада Гајић, Биљана Вукашиновић уз музичку подршку хармоникаша Милорада Рељића, улепшале су вече посвећено граду на Сави.
- Нама је било јако драго што ћемо певати на овој изложби јер се некако поклапа тематика ове изложбе „Шабац на Сави“ са „Шапчанкама“ које певају. Имало је смисла да се појавимо овде. Овде је увек пријатна атмосфера. Пријатно је, стварно, певати овде - рекла је Живка Јовановић, оснивач ансамбла.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa