Инфо

24. новембар 2016.24. нов 2016.

ПРАВИ ИЗБОР ЗА ЗДРАВЉЕ

У циљу побољшања информисаности становништва Србије свих узраста о здравим изборима, када је реч о физичкој активности и исхрани током ове и наредне календарске године на територији Републике Србије реализује се Пројекат „Начини прави избор за дугорочно здравље“. Руководилац пројекта је национални координатор Светске здравствене организације за физичку активност и здраву исхрану у превенцији хроничних болести проф. др Сергеј Остојић са Факултета спорта и физичког васпитања. Стручни тим чине и проф. др Јагода Јорга (Медицински факултет, Београд), проф. др Вишња Ђорђић и доц. др Маја Батез (Факултет спорта и физичког васпитања, Нови Сад), проф. др Снежана Радисављевић и доц. др Ивана Милановић (Факултет спорта и физичког васпитања, Београд) и др Предраг Божић (Републички завод за спорт и медицину спорта, Београд).
Током новембра и децембра 2016. године у више од 50 основних школа у Србији (од Алексинца и Апатина, до Земуна и Зубиног потока) реализују се пројектне активности. Основна школа „Боривоје Ж. Милојевић“ из Крупња, препознатљива по квалитету рада и ентузијазму колектива, укључена је од почетка у пројекат. Захваљујући директору школе и сложном колективу, све планиране активности су са успехом реализоване. Током прве фазе анкетирани су ученици шестог и осмог разреда са циљем да се утврди њихово знање о здравим животним навикама. Затим је проф. др Вишња Ђорђић 24. новембра 2016. године одржала интерактивне радионице у којима су деца на популаран и динамичан начин упозната са кључним препорукама када је реч о здравој исхрани и физичкој активности. У склопу радионице, коју су крупањски ученици одушевљено и спремно прихватили, подељени су и пригодни промотивни материјали примерени њиховом узрасту. Након два месеца биће поново тестирани да би се утврдили ефекти интервенције, односно, предавања на знање и понашање ученика везано за физичку активност и здраву исхрану.
Пројекат „Начини прави избор за дугорочно здравље“ представља део ширег вишегодишњег програма унапређења здравих начина понашања код домицилног становништва и утврђивања повезаности између здравих начина понашања и здравствених индикатора. Пројектне активности се одвијају под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства омладине и спорта, покрајинског Секретаријата за науку и технолошки развој и компаније Кока-Кола Србија.
Душан Жугић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa