Инфо

24. новембар 2016.24. нов 2016.
НИЗ АКТИВНОСТИ У БОРБИ ПРОТИВ СИДЕ

ЈОШ ЈЕДАН ХИВ ПОЗИТИВАН

Светски дан борбе против AIDS, 1. децембар, и ове године је обележен низом активности. Испред Старе робне куће у среду је дељен промотивни материјал везан за превенцију ХИВ-а, а сви заинтересовани су могли да ураде и брзи тест на ову болест. Акцију су организовали Завод за јавно здравље Шабац, Асоцијација “Дуга“, Дом здравља “Др Драга Љочић“, Висока медицинска и пословно-технолошка школа струковних студија, Општа болница Шабац, Црвени крст, Спортски савез.
Асоцијација “Дуга“ у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут“ организује тестирање у 14 градова Србије. Према речима Александра Прице, председника Управног одбора “Дуге“, до сада је у 14 уличних акција тестирано 225 особа, а три резултата су била ХИВ позитивна.
Прим. др Виолета Ракић навела је да је на територији Шапца током ове године откривен још један пацијент позитиван на ХИВ.
- Од првог регистрованог пацијента у Шапцу, 1988. године, забележен је 51 ХИВ оболели пацијент. Од тога је 41 мушкарац и 10 жена. Иначе, ЗЗЈЗ сваке среде од 7:30 до 13:30 часова врши добровољно поверљиво тестирање на ХИВ, рекла је др Ракић.
Акција је настављена у Богатићу, док данас Црвени крст организује предавање у Дому ученика Средње пољопривредне школе.
Према подацима “Батута“ крајем јуна 2016. године 2.195 особа са ХИВ-а живело је у Србији. Током прве половине ове године има 73 новодијагностикована пацијента, од тога 67 мушкараца и 6 жена.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa