Инфо

24. новембар 2016.24. нов 2016.
„НИКОЛАЈЕВЦИ“ ПОНОВО ЗАБЛИСТАЛИ НА ДОПИСНОЈ МАТЕМАТИЧКОЈ ОЛИМПИЈАДИ

УСПЕШАН СТАРТ

У финалу такмичења у Београду, чији је организатор Друштво математичара „Архимедес“, шабачки основци освојили седам награда - једну прву и по три друге и треће
Ученици ОШ „Николај Велимировић“ и ову шолску годину, када су у питању такмичења, почели су са више него одличним успехом. На недавно завршеној Дописној математичкој олимпијади у организацији Друштва математичара „Архимедес“ освојили су седам награда - једну прву и по три друге и треће. Ако се узме број такмичара у финалу, њих девет узраста од петог до осмог разреда, а седам награда и једна похвала, прошли су и као најуспшнија школа у Србији, како са највишим бројем учесника, тако и са највећим бројем освојених награда.
- Наша школа укључена је у велики број математичких такмичења. И ове године, на нашу срећу, били смо успешни на овом такмичењу које се састоји из три круга. Прва два круга деца раде код куће сама задатке и шаљу поштом, а трећи круг је републичко финале где раде задатке пред комисијом. Тамичење је усмено и писмено. Одговарају пред комисијом, образлажу своја решења усмено. Интересантно је и по начину рада и по типу задатака који се ради и по начину како је конципирано такмичење. Посебна је привилегија радити са талентованом децом. Наша школа на сву срећу има доста талената тако да уживамо у свом послу - рекла је наставница математике Мирјана Обрадовић која је заједно са својим колегама Даницом Исаиловић, Миољубом Исаиловићем и Владимиром Михаиловићем на прави начин усмеравала младе математичаре.
За седмака Душана Бегуша, који већ има искуства на овом такмичењу, задаци нису били посебно тешки. То доказује и освојено прво место.
- Сваке године дају задатке који нису толико тешки, али треба пуно да се размишља. Најчешће ученици погреше на неким стварима на којим никада у животу не би погрешили да су размислили о њима. Било ми је лакше него прошле године зато што сам знао како све то иде и како иду ти циклуси и шта се дешава. Нормално да је било треме. Пред свако такмичење има треме зато што је свако такмичење нека нова прича - изјавио је Душан.
За Машу Ђурић и Милицу Мирковић, ученице ВИИИ4, овогодишње такмичење било је, како су саме изјавиле, „за трунчицу теже јер обухвата градиво из свих претходних разреда“.
- Снашле смо се. Освојиле смо другу награду. Ускоро следи Интернет олимпијада. Слична је као ово такмичење. Спремамо се. То су више неки задаци за размишљање него овако као што вежбамо за нормална такмичења - истакла је Маша.
Иако је први пут учествовао на овом такмичењу Вукашин Бабић, ученик В1, освојио је другу награду.
- Није било много тешко сем као што је Душан рекао човек погреши на задацима на којима мисли да никада не би могао да погреши. Трема мало утиче на то. Претходне школске године учествовао сам на редовним такмичењима и Архимедесовом математичком купу.
Слично искуство имале су седмакиње Ива Мијаиловић и Марија Савић, које су, као и осмак Душан Обрадовић освојиле треће место.
- Било је супер с обзиром да смо се први пут ове године такмичиле на Дописној олимпијади. Није било много тешко. Задовољне смо резултатом. Из године у годину све је лакше зато што сваке године када више вежбамо идемо на виши ниво такмичења. Математика није страшна. Треба је волети и доста вежбати - поручиле су Ива и Марија.
Поред седам награда „Николајевцима“ је припала и једна похвала која је додељена Урошу Пантелићу, ученику осмог разреда.
О. Гавриловић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa