Инфо

1. децембар 2016.1. дец 2016.
У ОШ „СВЕТИ САВА“ ОБЕЛЕЖЕН 3. ДЕЦЕМБАР - МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

РАВНОПРАВНОСТ ЗА СВЕ

Око десет одсто, од укупне популације деце у Србији, спада у категорију особа са посебним потребама. Проблеми са остваривањем права у свим животним областима, па и у здравственој заштити, свакодневни су, указано је прошлог петка
Запослени и ученици у ОШ „Свети Сава“ прошлог петка обележили су Међународни дан особа са инвалидитетом. И овога пута, трећу годину за редом, у гостима су им били представници Дома здравља „Др Драга Љочић“ на челу са др Дејаном Павловићем.
- У Србији од укупне популације деце постоји око десет одсто са посебним потребама. Сви они се сусрећу са проблемима остваривања својих права у различитим областима, па и области здравствене заштите. Јасно је да је овој деци потребна широка друштвена подршка. Зато је Дом здравља ту да им се приближи, пружи квалитетну здравствену услугу и да им омогући остваривање права детета на недискриминацију, личну достојанство и квалитетан живот. Управо кроз рад са њима ми желимо да разбијемо бројне предрасуде и покажемо да ова деца, као и сва друга, имају своје потребе и заслужују исту пажњу. Дом здравља ће наставити да се приближава свим рањивим категоријама становништа кроз већ постојеће пунктове хитне медицинске помоћи и мобилних тимова, караване здравља, прегледе неосигураних лица, прегледа одраслог радно способног становништва и здравствено-васпитни рад са децом и омладином. Јер само се тако може остварити мисија Дома здравља да сви наши суграђаи добију најквалитетнију могућу здравствену заштиту ““ изјавио је др Дејан Павловић.
Овом приликом извршен је здравствени преглед ученика од стране два лекара опште праксе и педијатра, док су им представници Европског центра за екологију поделили слатко-слане пакетиће које је донирала Компанија „Транском“.
- Европски центар за екологију већ пет година за редом учествује у обележавању Светског дана особа са инвалидитетом. Веома ми је драго што се и ове године Дом здравља Шабац укључио у пуном склопу. Овим путем бих желео да се захвалим Компанији „Транском“ на донацији слатко-сланих пакетића. Након дуго времена и указивања на проблем изузетно ми је драго и поносан сам на то што је ОШ „Свети Сава“ добила сензорну собу која је била преко потребна. Наше мало некоме значи пуно. Свакоме је потребна пажња, зар не? ““ рекао је Немања Видаковић из Европског центра за екологију.
СКРЕНУТИ ПАЖЊУ
Запослени у ОШ „Свети Сава“ свакодневно се брину о шездесет седморо деце, ученика од првог до осмог разреда, као и о два одељења образовања одраслих чији су полазници старости од петнаест до тридесет година.
- Ми им сваки дан посвећујемо пажњу. На крају зато смо и ту и зато смо одабрали овај позив. Ово је један од дана који ми обележавамо, а везан је за децу са сметњама у развоју. Имамо циљ да скренемо што више пажње јавности на децу са сметњама у развоју, а која имају све исте потребе као и сва остала деца само што то доживљавају на различите начине. Они су равноправни чланови друштва. На крају, ми се и боримо да то докажемо ““ рекла је Снежана Радовановић, директорка ОШ „Свети Сава“.
О. Гавриловић

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa