Инфо

1. децембар 2016.1. дец 2016.
ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ И ОТПАДНИМ ВОДАМА

Промоција компостирања као биолошког третмана отпада кроз подизање јавне свести о компостирању као пракси управљања отпадом
У оквиру ГИЗ пројекта „Управљање отпадом и отпадним водама“ ““ ИМПАЦТ, општина Крупањ је 28. и 29. новембра 2016. године организовала практичну радионицу на тему компостирање у којој су деца из основних школа у Крупњу, Завлаци и Белој Цркви имала прилику да стекну основна знања о томе шта је компостирање. Едукатори су предочили о чему је реч и зашто је значајно компостирање:
- Говорили смо о компостирању са жељом да деци пренесемо знање о том процесу, односно процесу разградње органске материје природним путем - рекла је Бојана Гавриловић.
Компостирањем се смањује количина отпада који би био бачен на депонију, а на тај начин се спасава земљиште од разлагања разних отпадака. Основци су показали велику заинтересованост и активно су учествовали у теоријском, али и практичном делу ове радионице.
- Идеја је да децу научимо најстаријем облику стварања производње вештачким путем, да их научимо да, као што могу да се рециклирају гума, новине, књига, могу да се рециклирају и отпаци које свакодневно правимо у домаћинству припремајући храну, да их научимо који се отпаци могу рециклирати. Идеја је да ми едукујемо њих, а они своје родитеље, баке и деке и да њихова школска дворишта, захваљујући компостима и вештачком ђубриву које ће сами произвести, буду лепша, богатија и раскошнија - казала је едукаторка Ксенија Мартон.
Подсећања ради, ГИЗ спроводи пројекат „Управљање отпадом и отпадним водама“ ““ ИМПАЦТ у циљу пружања подршке локалним самоуправама у планирању и успостављању одрживих система управљања отпадом и отпадним водама и стварање предуслова за увођење циркуларне економије на националном и локалном нивоу. Одрживо управљање био-отпадом представља један од најважнијих елемената за успостављање циркуларне економије. Један од специфичних циљева пројекта је промоција компостирања као биолошког третмана отпада кроз подизање јавне свести о компостирању као пракси управљања отпадом, увођење најбољих пракси и стандарда квалитета компоста и промоција кућног компостирања за домаћинство.
Душан Жугић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa