Инфо

1. децембар 2016.1. дец 2016.
АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ У КРУПЊУ

КРВ ЈЕ ЖИВОТ

Житељи општине Крупањ протекле недеље показали велико интересовање за акцију добровољног давања крви. Здравствено стање давалаца задовољавајуће
У петак 2. децембра 2016. године у организацији Црвеног крста Крупањ и у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије у згради општине Крупањ спроведена је последња редовна акција добровољног давања крви у Рађевини у овој години. Након Љубовије и Лознице, акцији у Крупњу одазвало се 64 потенцијална даваоца крви од којих је крв дала 51 особа.
- Здравствено стање давалаца крви је сасвим задовољавајуће и ови прегледи некада имају и статус контролног прегледа. Дате јединице крви се тестирају на четири трансфузијске болести: хепатитис Б и Ц, синдром стеченог недостатка имунитета ““ СИДА и сифилис. Мушкарци крв могу дати четири, а жене три пута годишње. Између осталих крв су дала и два свештеника, као и четворочлана породица Миладиновић из села Кржава - говори др Слободанка Благојевић која се налазила на челу медицинске екипе у акцији добровољног давања крви у Крупњу.
Треба истаћи да је први пут крв дало чак 11 давалаца, и сви се слажу у једном - да то није ништа страшно и да више људи треба да се одазове овој хуманој акцији. Насупрот њима, особе које већ дуги низ година дају крв сматрају да су, можда, управо својим малим гестом некоме спасили живот. Заиста, ово је мали гест, али некоме и те како значи, и зато апелују на суграђане да учествују у акцијама добровољног давања крви.
- Желела бих да се захвалим нашим дугогодишњим даваоцима крви на хуманом гесту, али и да посебно похвалим даваоце који су крв дали први пут. Планирамо да давалаштво крви у нашој општини подигнемо на виши ниво у смислу организованости и бројности. И овога пута акција је веома успешно протекла што говори и чињеница да се број добровољних давалаца крви повећава - истакла је Горица Недић из Црвеног крста Крупањ.
Душан Жугић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa