Инфо

1. децембар 2016.1. дец 2016.
У ШАБАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ У СКЛОПУ ОБЕЛЕЖАВАЊА ЈУБИЛЕЈА ШКОЛЕ

НАУЧНО УЗДАРЈЕ

Бивша ученица, данас докторанд на Универзитету „Жан Жорес“ у Тулузу, у Француској, Александра Милетић Хадад, 25. новембра у Свечаној сали представила корпус језичке грађе „ПарЦоЛаб“, који садржи оригиналне текстове на српском, енглеском и француском језику и њихове преводе
Пут знања Александру Милетић Хадад, водио је од Шабачке гимназије, преко Филолошког факултета у Београду, до Универзитета „Жан Жорес“ у Тулузу, у Француској. Као докторанд овог истакнутог француског универзитета прошлог петка шабачким гимназијалцима представила је корпус језичке грађе „ПарЦоЛаб“, који садржи оригиналне текстове на српском, енглеском и француском језику и њихове преводе.
- Корпуси језичке грађе за српски су, нажалост, још увек ретки. Има их много за енглески, француски, немачки, али за српски веома мало. Нарочито има мало паралелних корпуса, тј. корпуса који садрже оригиналне текстове и преводе тих текстова на друге језике. Такви корпуси нарочито су занимљиви за наставу језика зато што омогућавају да се дође до језичке грађе на много једноставнији начин. С једне стране, из нашег искуства, корисници које већ имамо при пројекту, воле да истражују сами, испитују, траже нове речи, да се играју на неки начин. Мислим да корпус може бити користан како професорима у проналажењу материјала за часове и лакше прављење вежби, тако и ђацима у откривању језика који уче - рекла је Александра.
Знање које је понела из Шабачке гимназије и са Филолошког факултета пуно јој је значило у даљем сналажењу и грађењу знања, како је и сама истакла.
- Школа напредује као што је напредовала када сам и ја била ту. Лепо је вратити се у некој новој улози. Ја сам овде, на неки начин, открила свој позив захваљујући професорима који су ми предавали, па је лепо вратити ту услугу и њиховим ђацима, кроз причу, представити колико је ово значајно, а самим тим их и заинтересовати за нешто ново.
Жеља јој је да после одбране доктората и постдокторских студија у Француској постане предавач на једном од њихових универзитета, али и да настави са својим доласцима у родни град и школу у којој је стекла прва знања. Такође, циљ јој је да помогне студентима који би волели да се школују у Француској па да се после врате у Србију и наставе са преношењем знања.
У Шабачкој гимназији истакли су да је предавање Александре Милетић Хадад добар пример сарадње са бившим ученицима који остварују изузетне научне резултате и на европском нивоу.
БИОГРАФИЈА
Александра Милетић Хадад матурирала је 2008. године у Шабачкој гимназији као прва генерација ученика Филолошког смера. После дипломирања на одсеку Француски језик и књижевност Филолошког факултета у Београду, 2012. године отишла је на мастер студије у Лил у Француску. Тренутно је докторанд на Универзитету „Жан Жорес“ у Тулузу.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa