Инфо

1. децембар 2016.1. дец 2016.
Планинарско смучарско друштво “Цер“

Витална старина

У жељи да млади уз живот пуним плућима приграбе и обиље успомена и спортских домата, Планинарско смучарско друштво „Цер“ из Шапца које је основано 1950. године најстарије је планинарско друштво у граду. Својим активностима покушава да боравком у природи на свежем ваздуху омогући један леп вид рекреације и дружења својим члановима којих има око шездесет. У петогодишњем плану рада овог Друштва је и да потенцијале планине Цер и „последице“ боравка у природи презентује грађанима Шапца и околине. Повремено су у локалним медијима и приказивани успеси са појединих планинарских акција, успона на врхове и учешћа на планинским тркама, али намера је агилне управе да иде корак даље и уз подсећање на успехе, и планове стави у први план.
Цер обилазе планинари Шапца, заљубљеници у природу и организоване посете планинара, најчешће из Београда или Новог Сада. Тренутно на Церу има обележено око 200 км стаза, наравно у неколико праваца, тако да се увек могу наћи стазе прилагођене свим узрастима. Такође, поред шетње по стазама за планинаре је атрактивна и природна стена од 20-ак метара, код каменолома између села Милошевац и села Двориште, коју повремено користе алпинисти Шапца за своју основну обуку. За бављење алпинизмом потребна је новија и квалитетнија опрема, коју је Друштво почело да обнавља прошле године. Уколико буде средстава из буџета Града Шапца, ове али и наредних година планирано је занављање још опреме, надају се у Клубу, а младе ове дисциплине и те како привлаче.
Почев од 1989. године, Друштво средином августа реализује акцију „Марш трагом другог прекобројног пука“ у знак сећања на Церску битку. Наведеној акцији присуствује неколико стотина планинара, а последњих година сва окупљања и поласци су испред планинарског дома „Липове воде“ на Церу, до којег се долази асфалтним путем из правца Текериша. Како би дом прилагодили својим потребама, али и потребама других планинара и спортских клубова. У плану Друштва је да се дом уступи на коришћење спортским клубовима Шапца и Лознице ради реализације припрема. Такође, већи део дома дат је закупцу на коришћење. Ради постизања тог циља, током ове године извршени су молерско-фарбарски радови, замена дела инсталација али и поступак легализације што обавезује законска регулатива. У сарадњи са закупцем, уређена је сала ресторана и просторије за преноћиште дајући унутрашњости дома етно изглед, адут више у борби за нове и чланове и госте које Цер мами магијом прошлости али и бескрајном лепотом крајолика.
Један од важнијих циљева Друштва је и уређење планинарске кућице у Великом парку, у Шапцу, коју ПСД „Цер“ користи за окупљање чланства и састанке непрекидно од 1973. године. Увидевши потребу да је за омасовљење чланства и за већи боравак грађана у природи потребан озбиљнији маркетиншки приступ, Друштво је заинтересовано да се укључи у пројекат Града Шапца, у вези са преуређењем овог објекта. Наиме, биће извршена поправка крова, кречење објекта споља и у унутрашњости објекта, фарбање дрвенарије и замене дела електричних инсталација, водоводне и канализационе мреже. Након реализованих радова, Друштво би имало услова да промовише планинарство, кроз бројне идејне потезе као што су:
- понуда основним школама у Шапцу да овај објекат бесплатно користе као место где би се реализовао час у природи или радионице у природи (нпр. предмети Свет око нас, Школа у природи, Географија, Биологија, Историја (у самом парку има неколико споменика),
- едукације или трибине од стране Друштва или других лица - удружења грађана из области планинарења, екологије, туризма и сродних области,
- учешће у манифестацијама Града Шапца, као што је „Ноћ музеја“, како би суграђанима кроз изложбу фотографија представили рад друштва или приказ дела опреме коју користе планинари и алпинисти,
- презентације филмова о успонима планинара на врхове широм света (нешто као биоскоп на отвореном).
Друштво има потенцијал и могућност да кроз личну организациону улогу реализује и активности које нису у вези са планинарством, али које могу оплеменити парк, као што је практична настава и реализација наставе на отвореном за ученике Уметничке школе, вежбање ђака Средње музичке школе у парку кроз мини концерте, матинее и слично).
У циљу промоције потенцијала планине Цер, Друштво је остварило сарадњу са Црвеним крстом Србије ““ Црвени крст Владимирци тако да је планирано да се у мају и августу 2017. године реализују два добровољна давања крви код планинарског дома „Липове воде“, о чему ће јавност бити правовремено обавештена. Како би друштво реализовало своје активности и планове, подржало је пројекте и иницијативе везане за планину Цер, али је неопходна и финасијска подршка локалне самоуправе. Док се не одобре средства за пројекте, лиценцирани планинарски водичи ПСД „Цер“ ће у наредном периоду организовати једнодневне шетње по Церу, тако што би се ради одласка и повратка користио градски превоз из Шапца до подножја Цера.
Ово је само део намера којима у клубу стреме, а више у наредним бројевима нашег листа уз резултате којима се диче. Цер је по годинама старина, али витална, па и активности на то обавезују. У сваком случају позив свима, дођите у ПСД „Цер“ и уживајте у чарима спорта, али и лепоти којом сам Цер обилује али и бројне дестинације које чланови посете или одважно освоје. Будите део деценијске приче.
С.К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa