Инфо

15. децембар 2016.15. дец 2016.
ОЗАКОНИТЕ ДА НЕ БИ РУШИЛИ
НАСТАВЉА СЕ ПОПИС НЕЛЕГАЛНИХ ОБЈЕКАТА

ОЗАКОНИТЕ ДА НЕ БИ РУШИЛИ

До сада, на територији Града Шапца пописано 14.070 нелегалних објеката, за 2.000 кућа предвиђено рушење
Иако је предвиђени рок за попис нелегалних објеката истекао 27. новембра, због обима посла и чињенице да је само пет локалних самоуправа испунило задатак до предвиђеног датума, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре послало је допис градским органима власти о наставку пописа док се не евидентирају сви незаконити објекти на подручју Србије.
- Према постојећим проценама на територији Града Шапца има између 30 и 40 хиљада незаконитих објеката. За сада смо пописали 14.070 јединица, док је поднето око 2.000 решења за рушење. Тренутно су пописани сви објекти у Мајуру, ускоро ћемо завршити Шабац, а онда крећемо у приградска насеља Поцерски Причиновић и Касарске ливаде и сеоско подручје - истакла је начелница Одељења за урбанизам Града Шапца Јелена Јекић, и апеловала на грађане да буду ажурнији приликом подношења захтева за легализацију јер ће само тако своје објекте сачувати од рушења.
- Закон предвиђа по окончању поступка озакоњења рушење свих објеката који не буду озакоњени. У случају да је рушење немогуће (легалне доње јединице али не и поткровље, папиролошки исправан један део двојне куће и тд.), решења ће бити достављена Катастру који ће потом ставити забелешку да ти објекти не могу да буду предмет правног промета (не могу се наслеђивати, продавати) - објашњава Јекићева.
За годину дана, од када је ступио на снагу најновији Закон о легализацији објеката у Србији, од око милион и по нелегалних некретнина, пописано је 364.000, а озакоњено тек 37.850. Чак 85 процената од укупног броја нелегалних објеката представљају породичне куће и станови.
Нелегалних објеката скоро колико и становника
Теренски рад показао је да број нелегалних објеката у већини општина превазилази почетна предвиђања. Са те стране занимљив је податак из општине Лучани са 20.000 становника. Претпостављало се да на овој територији има око 9.000 нелегалних објеката, међутим до сада је пописано преко 12.000 а предвиђа се да ће завршна цифра доћи и до 15.000.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa