Инфо

15. децембар 2016.15. дец 2016.
СНС ХОЋЕ, ОСТАЛИ
ШАБАЧКИ ПОЛИТИЧАРИ О ВЕЗИВАЊУ ПРЕДСЕДНИЧКИХ И ПАРЛАМЕНТАРНИХ ИЗБОРА

СНС ХОЋЕ, ОСТАЛИ

Пајић (СНС): Избори потребни уколико се настави са некултурним и неваспитаним понашањем опозиције у парламенту. Зеленовић (ЗЗС): Непотребно. Вучић не жели да призна да Николић није добар кандидат за председника Србије. Костадиновић (ДС): У Србији све зависи од воље једног човека који би да буде и председник и премијер и да влада заувек
Најава да би у априлу следеће године могли да уз редовне председничке изборе буду организовани и ванредни парламентарни избори, узнемирили су српску политичку сцену.
Питање које се намеће је да ли је Србији потребно ванредно гласање за парламент мање од годину дана од одржавања последњих парламентарних избора. Постоји огромна скупштинска већина која свесрдно подржава кабинет Александра Вучића и ни на један начин није угрожена. Аналитичари евентуалну мотивацију Вучића да се одлучи на такав потез виде у исходу претходних избора, али и у потреби да осигура одлучну победу кандидата Српске напредне странке на предстојећим председничким изборима.
Једини разлог да уз председничке буду расписани и парламентарни избори Бојан Клачар из Цесида види као помоћ Томиславу Николићу који би у том случају био кандидат напредњака.
- Да се негде у једној заједничкој кампањи постигну две ствари: прва је да се направи бољи изборни резултат него да постоје само председнички избори, а други да се пошаље јака мотивишућа порука за своје бирачко тело да постоји јединство унутар СНС-а и неки јединствен став у погледу тих избора - сматра Клачар.

Видимо да је републички парламент паралисан у раду због некултурног и неваспитаног понашања дела опозиције


Глас за расписивање ванредних парлементарних избора премијер Србије има и из Повереништва своје партије у Шапцу. Повереник др Александар Пајић сматра да су ти избори потребни уколико се настави са некултурним и неваспитаним понашањем опозиције у парламенту.
- Још се одлучује о томе да ли ће бити и председнички и парламентарни избори у исто време. Видимо да је републички парламент паралисан у раду због некултурног и неваспитаног понашања дела опозиције. Мислимо да би једним нормалним односом све било избалансирано и да не бисмо морали да излазимо и на парламентарне изборе. Уколико се овако настави, међутим, мислим да би избори били добро решење.

Александар Вучић не жели да призна да Томислав Николић није добар кандидат за председника Србије


Председник странке Заједно за Србију и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић сматра да је везивање председничких избора са парламентарним, који су организовани пре мање од годину дана, непотребно грађанима Србије.
- Апсолутно је непотребно да грађани поново пролазе голготу са организовањем варедних парламентарних избора, јер никада нисмо имали чешће изборе, никада јасније нису рекли шта желе, и никада им мање тога није било испуњено. Александар Вучић не жели да призна да Томислав Николић није добар кандидат за председника Србије. Чињеница је да су председнички избори увек били покретач озбиљних и драматичних промена у друштву. Мислим да ће нам се то десити и на овим предстојећим, баш као што се то дешавало 2008. и 2012. године. Сигуран сам да ће победити кандидат опозиције – каже Зеленовић.

Живимо у држави у којој предизборна кампања нон-стоп траје


Заменик председника Извршног одбора Демократске странке Душан Костадиновић сматра да данас у Србији, нажалост, све зависи од воље једног човека који би да буде и председник и премијер и да влада заувек.
- Живимо у држави у којој предизборна кампања нон-стоп траје. То је најбољи начин да неспособна власт скрене пажњу са чињенице да се у Србији данас живи најтеже у последњих 15 година. Ванредни парламентарни избори могу бити одржани заједно са председничким искључиво због политичких калкулација премијера, а сигурно не због интереса грађана - наглашава Костадиновић.

Када не постоји политичка стабилност и извесност шта ће се дешавати, то представља фактор одвраћања да се у Србију инвестира


Да није добро да се често организују ванредни парламентарни избори сматра и председник Градског одбора Српског покрета обнове у Шапцу Живојин Вулетић.
- То није добро, пре свега, због грађана Србије и буџета из ког се избори финансирају. Председнички избори морају да се организују, јер су редовни. Што се тиче парламентарних, међутим, сматрам да то није добра идеја. Поприлично коштају, а истовремено се даје лош сигнал инвеститорима. Када не постоји политичка стабилност и извесност шта ће се дешавати, то представља фактор одвраћања да се у Србију инвестира – сматра Вулетић.

Мислим да је то оргоман и непотребан трошак и да ће изазвати застој у државној администарцији која још од пролећних избора није почела да функционише и да ради у пуном капацитету


Председник Градског одбора Нове Србије Божидар Катић сигуран је да је апсурдна ситуација да се у једној земљи парламентарни избори одржавају сваке године.
- То јесте најближе демократији, али онда бисмо могли да укинемо Скупштину и гласамо о сваком закону. Мислим да је то оргоман и непотребан трошак и да ће изазвати застој у државној администарцији која још од пролећних избора није почела да функционише и да ради у пуном капацитету. Помериће све пројекте који су тренутно у току и све државне институције ће изместити у кампању. То ће онемогућити државу да функционише. Мој став је да то није паметно, то је катастрофа – напомиње Катић.

Ако буде одлучено да уз редовне председничке имамо и ванредне парламентарне изборе, ми смо спремни


„Двери“ су спремне за обе варијанте, каже Предраг Вукосавовић, администратор Српског покрета „Двери“ у Шапцу, али додаје да није нужно расписивати ванредне парламентарне изборе.
- Сматрамо да је превише и за буџет и за генерално стање у држави да имамо изборе и за председника и за парлемент. Не противимо се, међутим, ако буде одлучено да уз редовне председничке имамо и ванредне парламентарне изборе, ми смо спремни – напомиње Вукосавовић.

МОГУЋИ СЦЕНАРИЈИ


Има неколико идеја у вези са предстојећим председничким изборима. Датум је наводно већ одређен и то је 9. април. Идеја је да комплетна владајућа коалиција подржи Томислава Николића и да му додатни ветар у леђа буду и парламентарни избори где би та коалиција наступила под једним именом и бројем. У овој варијанти, процена је да би Николић победио у првом кругу. Ако истраживања не буду потврдила та очекивања, пред премијером су само два модела. Или да се он кандидује и „одува“ конкуренте у првом кругу, или да парламентарне изборе веже за други круг председничких избора – 23. децембра.


СПС ЋУТИ, НИГДЕ ИХ НЕМА


Иако су се шабачки социјалисти појачали преласком два обдорника странке „Заједно за Србију“, од њих нема ни трага ни гласа. Повереник СПС за Шабац Вања Вукић је у Београду, доскорашњи повереник др Мирко Керкез присуствовао само конститутивној седници Скупштине града Шапца, а његовим стопама су кренули и новопечени чланови СПС који не долазе на скупштинска заседа, нити одговарају на наше позиве. Тако смо остали ускраћени за став СПС у Шапцу поводом могућности расписивања ванредних парламентарних избора.
М.М. – Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa