Инфо

15. децембар 2016.15. дец 2016.
ВЕК КУМОВСКОГ ПУТА
политиЧка ПРОМОЦИЈа

ВЕК КУМОВСКОГ ПУТА

Кумовска лоза о којој говоримо дуга је цео век. Започео ју је Коча Поповић, данас далеке 1947. године. У бившој Југославији, као лични изасланик Јосипа Броза, кумовао је породици Јокић из великог мачванског села Клење. Коча је тада крстио деветоро деце Ангелине (Гине) и Драгића (Гагуле) Јокића.
Тај несвакидашњи догађај старији Мачвани још памте. Један од актера догађаја, Гагулин син Ђорђе Јокић причао је како се чувени кум, по личној заповести Маршала Тита, који је био спречен да дође, довезао фијакером из Богатића. Домаћин је у скромном дворишту, испред мале куће, простро црвену крпару (краћа тепих стаза) којом је прошао високи гост са сарадницима. Педантни посматрачи и приповедачи памте да се испред Гагулине куће окупило доста света, а коњи који су вукли фијакер, били су прилично угојени и бели као сир. Није изостала ни богата трпеза, а угледни гост је Ђорђевој мајци уручио посебно признање, медаљу заслуга за народ. Ангелина је изродила петнаесторо деце, о чему сведочи и њихова заједничка већ помало пожутела фотографија.
Шест деценија касније, 2008. године, тада министар полиције Ивица Дачић, кумовао је на крштењу двогодишњој Јовани, тада деветом детету Ибојке и Илије Мијатовића из Мачванског Метковића. Познати кум довезао се у великом аутомобилу, марке Ауди у пратњи пет исто тако великих возила. Пред црквом Огњене Марије у Метковићу, где је крштење обављено, било је много људи (гостију и партијских пријатеља). Бројна породица Мијатовић од Скупштине општине Богатић добила је реновирану кућу, а кум, тадашњи и садашњи председник Социјалистичке партије Србије кумчету је поклонио златне минђуше.
Најсвежији, сличан пример, долази поново из општине Богатић. Наиме, председник ове локалне самоуправе, Ненад Бесеровац, који је и председник ОО Социјалистичке партије Србије, кумовао је на колективном крштењу 50 Рома у цркви Пресвете Богородице у Богатићу. Организатор је било Друштво Рома уз помоћ општине и цркве, а овом приликом крштени су супружници, браћа, сестре, очеви, деца... Најмлађа је била беба од три месеца.
Кумовске жеље упућене на оваквим пригодним свечаностима углавном су се кретале од порука за добро здравље до пуно среће, све с циљем да би Србија вечно живела.
Љ. Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa