Инфо

15. децембар 2016.15. дец 2016.
КОНГЛОМЕРАТ ЛУДИЛА
БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ ФБИ ДОСИЈЕ ТЕСЛА 18. ДЕЦЕМБРА У САВА ЦЕНТРУ

КОНГЛОМЕРАТ ЛУДИЛА

“Спилберг се није усудио да ради филм о Тесли, ја сам луђи од њега. Представа је резултат алхемијског процеса, као уосталом и свака уметност. Покушали смо да од ђубрета које лежи по нашим контејнерима направимо злато, и чини ми се да смо успели”, истакао је између осталог др Неле Карајлић
Након месец дана од премијерног извођења мултимедијалног спектакла “ФБИ Досије Тесла” у Српском народном позоришту у Новом Саду, 16. децембра Новосађани ће због великог интересовања публике имати прилику да уживају у репризном издању, док је велика београдска премијера заказана у Сава Центру, два дана касније 18. 12. у 20:21. Након тога, 26. децембра представа путује у Бањалуку, док је за следећу годину предвиђена турнеја по целој Србији , Републици Српској и дијаспори.
- На премијери је било предивно. Људи су стајали, аплаудирали. Гледали они у нас, ми у њих. Били смо у чуду и ми и они - објашњава Ненад Јанковић алијас др Неле Карајлић, и на питање о доласку овог мултимедијалног спектакла у Шабац одговара.
- Наравно да ћемо доћи, без икакве сумње.
У представи поред Нелета који игра полицајца Ника Нелсона играју и Никола Ракочевић (НиколаТесла), Марко Гверо (Артуро Сати), Александар Гајин (Марк Твен), Бојан Димитријевић (Пепе), Ваја Дујовић (Ана Марија), Иван Заблаћански (Карло), Милорад Капор (Биби), Небојша Савић (Руски шпијун), Бошко Ћирковић Шкабо (члан групе “Београдски синдикат”) и Небојша Глоговац (на филмском платну).
-Никола Ракочевић је наузбуљивији Тесла до сада. Својом глумачком вештином успео је да надмаши Петра Божовића – тврди др Неле.
Филм уживо
Радња представе смештена је у Њујорк 1943. године. Научникова смрт покреће трку светских обавештајних служби за Теслиним тајним оружјем које би могло променити ток Другог светског рата. Драматуршки, у представи су испреплетана два наративна тока. Један је крими прича са улица Њујорка четрдесетих година прошлог века, а друга је сам Тесла као својеврсна савест човечанства.
- Представа је резултат алхемијског процеса, као и свака уметност. Покушали смо да од ђубрета које лежи по нашим контејнерима направимо злато, и чини ми се да смо успели. Добили смо један филм уживо, нешто најузбудљивије у чему сам ја учествовао. Направили смо представу која помера перцепцију обичног гледаоца. Конгломерат лудила, који смо стварали шест месеци, прво кроз текст који сам писао у стиху желећи да речи Николе Тесле дигнем на виши ниво, а потом кроз авантуру са сарадницима који су ми помогли да тај текст добије и визуелно сценско обличје - каже др Неле.
Моју фикцију
потврдио ФБИ
Идеја да ради пројекат о Тесли родила се пре неколико година. Многе ствари до којих је Карајлић интуитивно дошао, ФБИ је касније потврдио.
- ФБИ документа која су обелодањена пре пар месеци су оно што сам ја знао још пре пар година. Када смо почели размишљати о Тесли, јер овај народ њему није довољно дао, односно много смо чули, а мало знамо о њему. Већ тада смо претпоставили да је постојао неки механизам по којем је он праћен од обавештајних служби. Све оно што је било као резултат моје фикције, ФБИ је скоро потврдио: “Јес’ Неле у праву си, како си то знао”- у свом маниру објашњава др Неле Карајлић.
Доктор и геније у
родбинским односима
На конференцији за медије одржаној поводом београдске премијере представе “ФБИ Досије Тесла” у Сава Центру, Карајлић је окупљеним новинарима предочио бројне споне између њега и великог научника, са посебним акцентом на фамилијарним везама.
- Мене и Теслу веже још једна ствар. Ни он ни ја нисмо завршили факултет, а он је највећи научник у историји човечанства, а ја лажни доктор.
- Добар део моје фамилије долази из Книна и из Грахова, оних делова бивше Југославије одакле је и Тесла. Не треба нам фејсбук да би смо установили родбинску везу. Занимљива је епизода од пре десет година, када је “Нин” имао анкету о највећим Србима, и када сам ја на прво место ставио Андрића а на друго Теслу. Родица из Београда одмах ме позвала и увређено констатовала како ме није срамота да рођака ставим на друго место.
Луђи од Спилберга
Иако је пре неколико година Стивен Спилберг откупио ауторска права на књигу Маргарет Чејни о животу Николе Тесле, чињеницу да амерички режисер још увек није снимио филм по овом литералном остварењу Карајлић пре свега објашњава западњачким духом, затвореним за надреалне визије.
- Ја сам луђи од Спилберга. Он је схватио да је Теслин живот преобиман, а то сам ја знао у самом старту. Зато сам и покушао да ствари поставим надреално, јер ми је то ужа специјалност. Цела прича почиње у тренутку Теслине смрти. Главни јунак схвата да је једина особа која може да му помогне сам Никола Тесла, а једино место где може да га сретне су снови. Тешко да Спилберг, или било који западњак може да има тако надреалну визију. Они су саткани од другог духовног састава.

20:21
Свака представа ће почети у исто време и то у 20 сати и 21 минут, што симболично представља 2021. годину, време када ће Нови Сад постати европска престоница културе.

Спектакл за очи и душу
Конференција за медије поводом беградске премијере одржана је прошлог петка у Сава Центру. Поред Нелета, догађају је присуствовала и његова супруга Сања Јанковић задужена за сценографију, директор фотографије Драган Вилдовић, костимограф Јелена Малешевић и глумци Марко Гверо и Милорад Капор.
-Прича је брза, гледалац нема времена да види све детаље. Најинспиративнији за визуелно представљање је за мене био Тесла, не као научник него филозоф јер је то у суштини и био- истакла је сценограф Сања Јанковић.
- Моје искуство на представи било је јако инспиративно, јер сам човек са филма. Био је ово велики изазов, који верујем да смо успешно савладали- изјавио је Вилдовић.
- Неле је тип правог ренесансног уметника. Музиком коју је написао за овај комад не би се постидели ни холивудски блокбастери- рекао је Капор.
- Ово је спектакл за душу и очи. Задовољство у мору свакодневних ствари- истакао је Вук Жугић из Сава Центра.
“ФБИ Досије Тесла” као продуценти потписују Тесла глобал форум, Њалтер медиа из Београда и удружење Принцип. Позоришни спектакл је рађен у копродукцији са Српским народним позориштем, а подржан је од градова Новог Сада и Београда.

У Шапцу ме добро ушили


- У Шапцу сам са “Пушењем” био једно 20.000 пута. Једном сам скочио у публику, расекао усну на вештачко цвеће. Водили ме на ушивање. Докторка је била толико добра да се ожиљак више не види, а била је огромна рупа.

Т.Т. - М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa