Инфо

2. март 2017.2. мар 2017.
ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА НА САМИТУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ПАМЕТНИХ  ГРАДОВА НА ТАЈВАНУ
ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА НА САМИТУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ПАМЕТНИХ
ГРАДОВА НА ТАЈВАНУ

ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА НА САМИТУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ПАМЕТНИХ ГРАДОВА НА ТАЈВАНУ

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је на Самиту градоначелника паметних градова, који је прошле седмице одржан на Тајвану, говорио о Градском базену у Шапцу који користи три врсте енергије, замени живиних сијалица новом лед расветом, пројекту изолације стамбених објеката у Шапцу и партиципативном буџетирању.
Говорећи о Шапцу као граду повољном за улагање, напоменуо да је са поједностављеним административним процедурама Град увео широк спектар подстицаја за инвеститоре који су спремни да улажу у Шабац.
- То је резултирало највећом инвестицијом у Србији у 2016. години. У Шабац је дошла јапанска мултинационална компанија Јазаки. Ове године Јазаки гради најмодернију производну халу у нашој Северозападној индустријској зони, рекао је градоначелник.
Као одговор Шапца на стални недостатак информационих стручњака у Србији, градоначелник је истакао програме информатичког образовања који су довели до стварања локалне заједнице од скоро 1000 Јава програмера, што је издвојило Шабац у односу на много веће градове у Србији.
- Ми у Шапцу уочавамо и признајемо значај паметних технологија и приступ на пољу одрживе енергије, у области образовања, економији и администрацији. Као град који је вековима био најиновативнија заједница у Србији, тежимо да унапређујемо дух предузетништва, да усвајамо нове технологије и омогућимо квалитетнији живот наших суграђана. Ми дочекујемо иноваторе и инвеститоре у наш град – дођите у Шабац да стварамо будућност заједно, закључио је Зеленовић.
Поред градоначелника Шапца, на панелу о својим градовима су говорили Кејн Томсон, директор Главне извршне канцеларије Велингтона са Новог Зеланда, Кристоф Ферари, председник Гренобл Метрополитена из Француске, Дарел Брејди, градоначелник Белизеа, Сутанто Сехондо, заменик гувернера за трговину, индустрију и транспорт Џакарте из Индонезије и Чин-ронг Лин, заменик градоначелника Таипеја, Тајван.
У оквиру петодневне посете Тајвану, градоначелници „паметних“ градова посетили су Министарство спољних послова и економије и Представништво Мађарске.
На Самиту је учествовало 54 градоначелника из 46 држава, а Шабац је једини представник и промотер Србије. Међу паметне градове света, Шабац су сврстали пројекти које спроводи.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa