Инфо

2. март 2017.2. мар 2017.
ХРОНИЧАРИ ВРЕМЕНА
ДОПИСНИШТВО РТС ПРОСЛАВИЛО ЈУБИЛЕЈ

ХРОНИЧАРИ ВРЕМЕНА

Претходних деценија, Дописништво РТС -а забележило је све важне манифестације и догађаје у Шапцу и околним општинама. Новинари и сниматељи су били на местима погођеним елементарним непогодама, ратом, пратили судбине и проблеме људи, делили њихове успехе и радост
Дописништво РТС у Шапцу напунило је свој четрдесети рођендан. Фебруара 27.1977. године, емитован је први прилог у Трећем дневнику Телевизије Београд. Тема је била састанак међуопштинске конференције Савеза бораца у Бањи Ковиљачи. Уредник Милош Војводић емитовао је четрдесет секунди монтираног материјала, који су урадили новинар Драган Филиповић и сниматељ Брана Стојисављевић.
- Средином шездесетих година, новинар Брана Шкулић почео је да шаље прилоге за емисију ТВ новости на Другом програму Телевизије Београд. Помажући му, заволео сам новинарство, не знајући да ће 1976. године ТВ Београд донети одлуку да у свим већим центрима Србије оснује дописништва при радио-станицама, односно, локалним листовима. Ми смо, заједно са Ужицем и Зајечаром, били међу првима. Иако сам већ шест година био заменик главног и одговорног уредника Радио Шапца, који је тада био најслушанија станица у Југославији, морао сам да прођем обуку за новинара у ТВ Београд, која је трајала шест месеци, каже новинар Драган Филоповић, који је десет година био уредник Дописништва.
Амбициозна екипа коју су чинила три новинара (Драган Филиповић, Зоран Амиџић и Богољуб Арнаутовић) и три сниматеља (Брана Стојисављевић, Драган Петровић и Милован Грујић) четири године заредом проглашавана је за најбоље ТВ дописништво у Југославији.
У фебруару 1989. године званично је, у новој згради, отворено Дописништво и успостављена линковска веза.
- Цео свој радни век провео сам држећи и носећи камеру, снимајући. И управо та камера ми је дала привилегију да будем скоро директан учесник у разним збивањима за свој град, околину, људе, па чак и за државу – рекао је Брана Стојисављевић, сниматељ
Претходних деценија, Дописништво РТС -а забележило је све важне манифестације и догађаје у Шапцу и околним општинама. Новинари и сниматељи су били на местима погођеним елементарним непогодама, ратом, пратили судбине и проблеме људи, делили њихове успехе и радост.
Поводом овог значајног јубилеја, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић приредио је пријем у Градској кући за делегацију коју чине уредници РТС, дописници из Шапца и пензионисани радници ове медијске куће.
- У шабачком Дописиништву раде одговорни и посвећени људи, који добро знају свој посао. Поносно можемо рећи да у нашем граду имамо најбоље професионалце који на најобјективнији начин извештавају, казао је градоначелник.
Тања Димитрић Мијаиловић, уредница шабачког Дописништва, говорила је о задовољству и обавезама које са собом носи новинарска професија.
- Наша професија је једна од најтежих, јер се увек боримо са километрима и са временом. За нас је вест најједноставнија ствар коју треба да урадимо, а најтеже је да све људе објективно и тачно информишемо. Наше Дописништво покрива велику територију, па нам је важно да стигнемо да све приче испратимо и да нас сви гледаоци разумеју без обзира каква је тема, рекла је Тања Димитрић Мијаиловић и додала да посао дописника траје 24 сата седам дана у недељи.
Дописници из Шапца годишње пређу близу 15.000 километара и ураде 1.000 прилога и укључења. У дописниоштву РТС у Шапцу ради деветочлана екипа која свакодневно извештава о дешавањима у нашем граду, али и из комплетног мачванског и сремског округа.
НАЈТУЖНИЈИ ДАН
Најтужнији дан у историји шабачке редакције био је 9.октобар 1991. када је на радном задатку, на Банији погинула четворочлана екипа. Никада није октривено ко је убио наше колеге. О убиствима новинара Милана Пантића и Славка Ћуривије било је пуно речи и постоји судска истрага и процеси, али о страдању Зорана Амиџића, Боре Петровића, Дејана Милићевића из дописништва, и Сретана Илића, уредника Радио Шапца, 26 година касније нема никаквих информација. Колегама су оставили сећање, љубав према професији и завет о објективном информисању.
Н.К. – М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa