Инфо

2. март 2017.2. мар 2017.
Деца морају бити приоритет
ГРАДСКИ ВЕЋНИК ДРАГАН НИКОЛИЋ О СРЕДСТВИМА НАМЕЊЕНИМ СПОРТСКИМ УДРУЖЕЊИМА
И СТРАТЕГИЈИ РАЗВОЈА СПОРТА У ШАПЦУ

Деца морају бити приоритет

“Сви волимо врхунски спорт, успехе и трофеје Медицинара, Мачве, Металопластике, први ја, али ми најпре морамо мислити о укључивању деце у тренинге, рекреативном спорту старијих. То је база за здраве људи и темељ врхунских резултата. Стварамо вишедеценијску стратегију” издваја као суштину улагању у спорт члан ГВ задужен за ову област Драган Николић
Процес расподеле буџетских средстава спортским удружењима која егзистирају на територији града Шапца окончан је недавно. Свакогодишња активност ове 2017. године морала је бити усклађена са новим Законом о спорту.
Закон који је ступио на снагу током претходне године донео је бројне промене и нове оквире удружења који могу конкурисати за средства града. Већ на први поглед, упитник је био знатно обимнији него раније?
- Јесте био опширнији, али су се удружења добро снашла, већи проблем су створили кратки рокови и касне инструкције. Било је грешака, али не великих, Спортски савез Шапца је добро координисао читав процес. Највећа промена условљена законом је забрана конкурисања клубовима чији грански савези нису на републичком нивоу. Они могу поднети захтев, али само у оквиру посебних програма који ће бити расписани, но обим за њих значајно је сужен. Око 30 клубова код нас се нашло у проблему због тога.
Колико спортских удружења је поделило буџет? У односу на претходну годину, више је у категорији примарних.
- Буџет за спорт је 90 милиона, али мислим да ће ребаланс увећати та средства. На списку удружења којима су средства одобрена је око 80 правних субјеката, плус фудбалски тимови из општинског ранга који се сада финансирају преко Општинског фудбалског савеза. У збиру, нешто више од стотину клубова и удружења. Категорија приоритетних се мења јер је условљена резултатима. Прошле године неколико клубова је остварило значајне резултате и заслужило место у врху. Уз њих, по новом Закону, ту је и Спортски савез Шапца као носилац спорта у граду. Наредне године може бити више, мање или исто, искључиво ће резултати одлучивати.
Контрола је неизбежно питање и нешто што интересује све, с’ обзиром да се расподељује новац свих нас.
- Контрола је и до сада била врло строга, а ја обећавам да ће бити још ригорознија. Све програмски опредељено, сваки динар, мора бити програмски и потрошен. Средства се пребацују и контролишу кроз предвиђене програме. Ту ћемо имати помоћ рачуноводства Спортског савеза. Клубови морају функционисати по закону. Приликом избора нисмо гледали само програм који су нам доставили, већ и капацитете клубова да назначено спроведу у дело. Водили смо рачуна да ли управа клуба заиста постоји и функционише или су то само имена на папиру. Јесте било ситних замерки на расподелу, неке су можда и на месту, али крупних не.
Ранг у коме се спортски колектив такмичи „игра“ важну улогу у одлучивању, али у неким спортовима већ оснивањем екипа доспева до другог, трећег, негде чак и првог ранга?
- Водили смо рачуна о томе, међу условима је био и одређен број рангова у оквиру лигашког система као доказ озбиљности резултата. Јако је тешко направити генерална правила за толико различитих спортова, потпуно различитих, у сваком погледу, једни од других. И поред тога, мислим да смо урадили јако добар посао и коректно рапсоделили новац.
У неким случајевима тимови из истог ранга, истог спорта, добили су различита средства?
- Да, али није критеријум био сам резултат сениорског погона, већ и бројност деце у млађим категоријама, број селекција у такмичарском погону и сл.
Постоји ли проблем великог броја клубова ослоњених само на буџетска средства града као предуслов опстанка и трајања?
- Не. Таква се слика можда створила код љубитеља спорта, али потпуно је нетачна. Ван категорије приритетних удружења која рачунају на већа средства и свакако су најважнији извор финансија, код већине, учешће града је између 15 и 30 процената, не више. Зар неко мисли да један фудбалски клуб, ма који ранг играо, може опстати са 70.000 динара годишње колико је добио из буџета ? сигурно да не може. Њих одржавају чланарине, спонзори, ентузијасти, посвећеници и заљубљеници који воле те клубове. Град помогне, али то није пресудно, опстали би и без овог вида помоћи.
При погледу на списак клубова из Шапца видљиво је да у апсолутној већини спортова егзистира два или више клубова. Често сујета и свађа доводи до тога. Могу ли се мотивисати колективи да фузијом створе конкурентније саставе ?
- Морамо раздвојити лично мишљење и нормативне могућности. Ми као град не можемо да директно условимо фузију, нити забранимо оснивање нових клубова. Постоје правила по којима се оснива спортски колектив, не можемо ми да их оспоримо. Оно што можемо је да приликом доделе новца поставимо услов да средства може добити један клуб из једне спортске гране. То је мој циљ и на томе се ради. Сигурно да нема поенте у функционисању два женска фудбалска клуба и већ сам разговарао са оба. Ми немамо толико талентованих девојчица да попуне два клуба. Можда неко мисли да имамо, али резултати то не говоре. Исто тако не видим потребу за два мушка и два женска кошаркашка клуба. Сме да ради и пет, но град може да помогне само један, успешнији, а други може преузети то место када резултатима надмаши претходнике. Верујем да је спајање боље решење. Негде јесте сујета довела до прављења нових клубова, негде су разлози објективни, но нас то не треба да интересује.
Свеприсутан је проблем деце која се не баве спортом, а редом је Закон о спорту истицан као важан и за побољшање у тој области?
- - Нама је у граду потребна детаљна стратегија која није намењена само за један мандат, већ она која гледа 10, 15, 20 година у будућност. Морамо сваки корак предвидети и резултате анализирати на крају године како би видели где смо, где идемо и где грешимо? Тога није било и на томе радимо. Наглашавам да је нама приоритет што већи број малишана у тренингу и то нам је важније од врхунског спорта, мора да буде важније, нема места личним афинитетима. Ускоро ћемо формирати Савез за школски спорт, основаће га две школе и Спортски савез Шапца. Идеја је да кроз Савез направимо спону између школског спорта и спортских удружења. Издвојићемо средства да се деца анимирају, не само она која већ тренирају, већ да се укључе и друга. Не постоји дете које не може да се опроба у неком спорту. Може ли неко рећи за петогодишњака да ли је грађен за бацање кугле? тврдим да не може. На крају године морамо знати да ли се више деце укључило у тренинге или не? Хоћемо раст деце која тренирају и сваке године ћемо проверавати резултат. Протекла два месеца правимо анализу претходне године и то ће нам бити нулта тачка од које крећемо. То ће бити база из које се стварају врхунски спортисти. Слажем се да треба створити и инфраструктурне услове за дечји и рекреативни спорт, али то су процеси који се морају одвијати паралелно.
СПИСАК НА САЈТУ ССШ
Списак спортских удружења и новчана средства која су опредељена овим програмом, објављени су на званичном сајту Спортског савеза Шапца њњњ.спортсабац.орг.рс у тексту “Одлука о финансирању/суфинансирању годишњих програма.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa