Инфо

2. март 2017.2. мар 2017.
КОРАК ДО ГРЕЈАЊА ОБЈЕКАТА
МАЧВАНИ НА ПРАГУ КОРИШЋЕЊА ГЕОТЕРМАЛНЕ ЕНЕРГИЈЕ

КОРАК ДО ГРЕЈАЊА ОБЈЕКАТА

Најновија студија Рударско-геолошког факултета у Београду потврдила капацитет бушотине ББ1 у Богатићу од 25 литара воде у секунди, температуре 75 степени Целзијусових, расположиве термалне снаге 2,1 мегавата. Инвестиција у грејање осам јавних објеката у Богатићу, вредна 600.000 еура, на домак остварења
Приликом недавне презентације Студије о могућностима грејања на топлу воду у Богатићу, коју су представили доктор Дејан Миленић, руководилац лабораторије Рударско геолошког факултета за геотермалну енергију и енергетску ефикасност и његова колегиница доктор Ана Вранеш, научни сарадник, председник општине Богатић Ненад Бесеровац, изразио је уверење да би ово природно благо пронађено пре три деценије у утроби плодне мачванске оранице, коначно могло бити искоришћено, најпре за грејање осам јавних објеката у Богатићу.
Стручњаци са Рударско-геолошког факултета су овим путем само наставили истраживања њихових ранијих колега, који су још 1987. године у Дубљу, приликом једног рутинског бушења у потрази за пијаћом на дубини од око 200 метара открили воду температуре 40 степени Целзијуса. На основу овог открића урађена је прва истражна бушотина на истом терену дубине 250 метара. Резултат је био вода температуре 50 степени Целзијуса. У циљу добијања елабората о резервама геотермалне енергије, направљене су нове бушотине у Богатићу, Белотићу, М.Метковићу... Свугде је на дубинама од 200-600 метара, откривена топла вода (50 до 75 степени Целзијуса).
У новој студији су представљени ресурси бушотине ББ1 која се налази у Богатићу. Њен капацитет је 25 литара воде у секунди у самоизливу, а температура воде 75 степени Целзијуса.
- Располаже термалном снагом од 2,1 мегавата, каже докторка Ана Вранеш, аутор студије и предлаже коришћење ове енергије за грејање осам јавних објеката у Богатићу. То су: Предшколска установа, основна и средња школа, Центар за социјални рад, зграде суда, Јавног комуналног предузећа и полиције.
У студији је представљена траса будућег топловода, прорачунати ефекти енергетске ефикасности и исплативост инвестиције. Све анализе говоре у прилог реализацији вредне инвестиције, чиме би се остварила по прорачуну стручњака знатна енергетска уштеда.
Општина Богатић је једна од три у Србији која је 2012. године на основу тадашње студије о изводљивости ушла у избор за финансирање топлификације јавних установа из средстава Европске Уније. Тиме је испуњен и финансијски део ове инвестиције, вредне по прорачуну аутора студије 600.000 еура.
Поштујући речи струке с правом се може констатовати да су мачвански извори топле воде међу највећим и најтоплијим у Европи. У нормалним условима вода ове температуре могла би се пронаћи на дубинама од 1.800 до 2.000 метара. Могућности њеног коришћења су бројне, а сви су изгледи да се са грејањем објеката почне.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa