Инфо

2. март 2017.2. мар 2017.
Lajaonica Milica od Macve ispred Radovan Kule

Lajaonica Milica od Macve ispred Radovan Kule

БЕЛОТИЋ

ЛАЈАОНИЦА СВЕТСКОГ ГЛАСА

Почивши знаменити сликар Милић од Мачве, који је рођен у Мачванском Белотићу за живота је у родном крају изградио Радован кулу и испред ње лајаоницу, која и данас плени пажњу знатижељних посматрача, а посебно ученика оближње сеоске школе.
Радован кула изграђена 1968. године служила је славном сликару као атеље, својеврсна грађевина, карактеристична за Средњи век у Србији коју је посветио оцу Радовану.
Лајаоница је уска, а висока грађевина или како је чувени сликар говорио ослобођени квадратни метар простора с четири прозора који гледају на све четири стране света. Одатле се Милић, најчешће приликом одржавања различитих културно-забавних манифестација обраћао присутнима. Тако је 1992. године са прозора “лајаонице” окренутог западу прочитао своју познату клетву Америци и тадашњем председнику ове земље Билу Клинтону. Овој држави предвидео је неславан крај, а свету се обраћао и по разним другим приликама, не бранећи да то из лајаонице чине и други, без икаквих законских последица. Тако су слободоумне идеје одавде ширене на све стране света. Тај обичај, у новије време је мало потиснут али окупљања младих, на овом месту уз разгледање и игру присутна су и данас. Највише оживе за Петровдан, када се овде одржава традиционална манифестација Петровданско лилење. Лајаоница и даље привлачи посебну пажњу.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa