Инфо

2. март 2017.2. мар 2017.
ТРБИБИНА УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА “ЦЕРСКИ МАРШ”

ПРИЧА О ХЕРОЈИМА СА КОШАРА

У организацији Удружења грађана “Церски марш” у петак у Великој сали Културног центра у Шапцу одржана је трибина и промоција књига „Последња стража“ и „Зов карауле“ трилогије „Ми смо бранили Кошаре“. Гости ове трибине били су аутор ових дела Ненада Милкић, новинар „Недељника“ Михаило Меденица, као и учесници ове епске битке, војници Ђура Јелчић - Цицибан и Јовица Шмигић – Пезос.
Више од 120 наших суграђана могло је, у нешто више од сат времена, да чује причу о херојима нашег доба. То су обични момци, редовни војници, старости од 19 до 24 године који су својом храброшћу, пожртвовањем и не пристајањем на пораз чували и сачували најјужнију тачку Србије. „Последња стража“ понајмање је књига - то је укоричени Зејтинлик страдалима и преживелима пакла Кошара, исписана кроз причу једне младости која се свесно жртовала за највећу српску светињу и мајке због какве погинути за Србију јесте светиња!“
Роман „Зов Карауле“ је други део трилогије „Ми смо бранили кошаре“ и написан је по истинитом догађају који описује највећу битку модерне историје, битку за Кошаре. Књига је аутентична и писана на основу разговора са преживелим херојима. Посвећена је свима онима који су се борили за Кошаре и целу Србију, а нису успели да преживе.
На Ускрс 1999. године, неколико стотина војника, гладних, недовољно наоружаних и малобројних, одбија напад више хиљада терориста ОВК. Ову велику борбу, која прераста у борбу за целу Србију, малобројни војници су успели да добију и да прерасту у хероје Кошара, наше отаџбине и нашег народа.
Изузетно емотивну атмосферу допунило је и певање сестара Трифуновић, као и читање одломака из књига трилогије “Ми смо бранили Кошаре”.
Ова трибина представља прву у низу трибина и предавања у организацији овог удружења, а што је својеврсна увертира за овогодишњи, осми по реду Церски марш.


На територији града Шапца у протеклих седам дана догодило се 11 саобраћајних незгода, у којима је једна особа изгубила живот, а пет особа лакше повређено.
Евидентирано је пет крађа и два разбојништва, није било забележених кривичних дела из области јавног реда и мира.
На подручју Полицијске управе у Шапцу, није било убистава а евидентирано је једно кривично дело тешка телесна повреда.
програм МЕНТАЛНЕ АРИТМЕТИКЕ Школице „МАЛАЦ ГЕНИЈАЛАЦ“ СТИГАо У ВРТИЋ „ЧИГРА“
Креативно логичка чаролија
Специфичан развојни програм који позитивно утиче на развој пажње, побољшање концентрације, меморије за децу узраста од четири до дванаест година, прошлог четвртка, 23. фебруара представљен родитељима. Деца имала прилику да пробају своје способности памћења
Многобројна истраживања потврдила су да је интелигенција донекле наследна. Докле ћемо стићи у развоју сопственог мозга када је у питању памћење зависи од начина како и на који начин ту урођену интелигенцију користимо. Управо ментална аритметика, специфичан развојни програм Школице „Малац генијалац“, позитивно доприноси побољшању пажње, концентрације, меморије деце узраста од четири до дванаест година.
- Цео програм заснива се на абакусу, древној рачунаљци, која потиче из југоисточне Азије. Кроз рад имамо две фазе. Прва је сам рад на абакусу. Свака куглица на абакусу означава одређени број. Када научимо појам броја, сабирање, одузимање једноцифрених, двоцифрених бројева, прелазимо на другу фазу која нам је најбитнија, а то је визуелизација. Дечица замишљају абакус у својим главама, визуелизију те куглице и покретима менталне аритметике, у којој важну улогу имају покрети руку, могу доћи до тачног резултата – објаснила је Тијана Орацковић, мастер менар учитељ, на презентацији програма менталне аритметике Школице „Малац генијалац“ прошлог четвртка у просторијама Вртића „Чигра“.
Дечји мозак изузетно је велики потенцијал. У периоду од четврте до дванаесте године највише се развија. Тако се до четрнаесте године развије деведесет пет одсто синапси које остају до краја живота. Како мозак има две стране, две хемисфере, лева је задужена за логику, аритмику, размишљање, читање, писање, а десна за креативност. Деца се путем овог програма практично тренирају да користе обе хемисфере мозга. На тај начин побољшавају своје менталне капацитете достижући свој пуни интелектуални потенцијал.
- Осим што долазе до вештине менталног рачунања са педесет бројева и више у низу, без било каквог помагала, папира, оловке или нечег сличног, деца упоредо побољшавају своју концентрацију, фокус, визуелизацију, меморију, креативно и логичко размишљање које води до побољшања степена интелигенције. Истовремено, овај програм је својеврсна креативна игрица с обзиром да данашња деца имају све мање потребе за неким креативним, логичким размишљањем. Извесна знања усађују им се репродуктивно без потребе размишљања - истакао је Мирослав Самарџић, руководилац центара Школице „Малац генијалац“.
Сва она деца која су до сада прошла кроз програм менталне аритметике побољшала су своје памћење и концентрацију која се одразила и на учење у школи.
- Могу да кажем да сам поносна, пре свега, што сам део целог овог програма. Шабац има заиста талентовану дечицу која напредују огромном брзином. Мотивишемо децу на један веома креативан и забаван начин да уче, раде – рекла је Зорана Лакета, мастер менар учитељ.

ЗА ДОБРОБИТ ДЕЦЕ
Остваривањем сарадње са Школицом „Малац генијалац“ Вртић „Чигра“, према речима директорке Радмиле Дабић, жели да олакша деци и родитељима лакши приступ образовним програмима.
- Дошли смо на идеју да поред других активности, које имамо у нашем вртићу, деци понудимо програм менталне аритметике. На тај начин, олакшаћемо и родитељима јер знамо у каквој су гужви и стисци са временом. Управо сарадња са Школицом „Малац генијалац“ допринеће квалитетније проведеном времену наше деце – истакла је директорка Радмила Дабић.
О. Гавриловић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa