Инфо

2. март 2017.2. мар 2017.
ПРОБУДИМО УСПОМЕНЕ
“РаЂевска нит” као Чувар традиције

ПРОБУДИМО УСПОМЕНЕ

Сачувајмо народне обичаје да се не забораве кроз народну радиност, ткање, плетење, вез и кукичање од природних материјала попут вуне, памука, свиле
Чланови Удружења грађана домаће радиности „Рађевска нит“ су у среду 22. фебруара у Библиотеци „Политика“ у Крупњу осми пут организовали манифестацију „Рађевско прело“ које је окупило велики број жена из Крупња и Рађевине, али и околних општина Љубовија и Осечина са циљем да сачувају народне обичаје да се не забораве, да на младе нараштаје пренесу знање и традицију у народној радиности која обухвата ткање, плетење, вез и кукичање од природних материјала попут вуне, памука и свиле.
Смиљана Петровић из Удружења жена „Вила“ из Љубовије основаног пре десет година са циљем да се бави очувањем културне баштине, народних обичаја, старих јела, народне радиности, али и хуманитарним радом истиче да највише учествују у оваквим манифестацијама:
- Дивно је овде јер ми са женама из овог краја имамо одличне везе и сарадњу. Покушавамо да очувамо традицију и повежемо жене са села, посебно оне које се баве сеоским туризмом, да их едукујемо, имали смо семинаре и предавања - истиче Смиљана и кроз песму поручује младима да сачувају старе српске обичаје.
Слаже се и Ана Ивковић директорка Народне библиотеке у Осечини која, између осталог, ради и на очувању нематеријалног културног наслеђа и већ четврту годину за редом у свом крају организује прело:
- У име добре сарадње ми смо већ трећу годину гости у Крупњу. Дошли смо са двадесетак жена, неке од њих преду, плету, везу и оно што је код нас обичај је да свака жена донесе нешто домаћих специјалитета, тако да поред ручних радова можемо пробати и јела са традиционалне трпезе.
Од председнице Удружења жена „Рађевска нит“ Новке Лукић из Крупња сазнајемо да су недавно обележили десет година постојања. Чланови удружења су углавном жене које својим радом доприносе очувању народног стваралаштва, старих заната и народних обичаја. Да су активне и успешне у раду сведоче и разна признања које су добиле на многим манифестацијама. Најдража им је Септембарска награда општине Крупањ за доказане заслуге у раду и стваралаштву и наравно Диплома за учешће на међународном фестивалу у Руском дому у Београду за укупан аранжман својих радова. Приређују радионице за младе у којима их уче техникама ткања и изради одевних предмета од вуне попут шалова, рукавица, капа, чарапа. На јединствен начин народне мотиве преносе на српско платно које се некада ткало од лана и памука.
Д. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa