Инфо

2. март 2017.2. мар 2017.
На састанку удружења књижевника Јанка Веселиновића

На састанку удружења књижевника Јанка Веселиновића

ПРВИ САСТАНАК НОВОФОРМИРАНОГ УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА „ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ“ У БОГАТИЋУ

ПРВИ ЦИЉ ВИШЕ ЧЛАНОВА

Прошле суботе у реновираној просторији, новоформираног Удружења књижевника “Јанко Веселиновић” у Богатићу одржан је први састанак на коме су утврђене генералне смернице рада.
Будући да су пре свега захваљујући председници Удружења Милани Давидовић, отклоњене све правне и друге нејасноће око почетка рада, договорено је да основни циљ деловања, бар у почетку буде омасовљење чланства и штампање, репринт издања приповедака Јанка Веселиновића. Договорено је и да једно од првих, радних ангажовања Удружења буде својеврсно подсећање на живот и дело признатог мачванског и српског сељака песника Бору Симића, кроз читање његових стихова уз одговарајућу музичку пратњу.
Осим тога Удружење ће настојати да реафирмише улогу појединих културно-историјских знаменитости овог краја, као што је “Хајдук Станков” вајат у Црној Бари, где је овај познати јунак истоименог Јанковог романа, ашиковао са Јелицом Севићевом ( најлепшом сеоском девојком тог доба ) у њу се заљубио и због ње завадио са школским другом Лазаром Миражићем. Из ове старинске грађевине отишао је у хајдуке јер није могао да поднесе неправду која му је нанета. Дуго је вајат био незаобилазна дестинација туриста али се све то данас изгубило, као што је и Јанково грандиозно дело избачено из школске лектире. И то ће бити један од важних задатака Удружења које носи име славног књижевника.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa