Инфо

2. март 2017.2. мар 2017.
ЖИВИМ ПИСАЊЕ
ПРОМОВИСАН РОМАН “ГЛИНЕНИ ГОЛУБ” БРАНКЕ СЕЛАКОВИЋ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

ЖИВИМ ПИСАЊЕ

У Културном центру промовисан је роман „Глинени краљ“, прошлогодишњи добитник награде „Мирослав Дерета“. Ово је пета књига Бранке Селаковић.
- Иако ме читалачка публика препознаје као прозног писца, објавила сам и једну збирку поезије, која је номинована за награду “Меша Селимовић”, каже ауторка, која и даље пише поезију, мада ретко - То је посебно стање ума и душе, она је најинтимнији израз једног уметника.
Од 132 пристигла рукописа, троје еминентних књижевних критичара и теретичара кљижевности: Зоран Богнар, Петар Арбутина и др Јасмина Ахметагић, одлучили су да Деретину награду доделе “Глиненом краљу” - Непосредан и духовит, препознатљив у каратеристичним симболима друштвене среће и паланачког живота и процесима друштвене и политичке трауме и драме човека постављеног пред сурове изборе, Глинени краљ је истински билдунгсроман о одрастању у прећутаним истинама и пристајањима на аморалне изборе. Једина катарза је у сусрету са истином болести јер само се на крају живот најбоље сагледава у свим противуречностима и значењима. Стилски компактан, са веома високом и изграђеним наративом и стилом модерне фактуре овај роман свакако спада у сам врх овдашње књижевне продукције“- наводи се, између осталог у образложењу жирија.
- Све може да буде инспирација. Свакога дана шетам и проналазим нове теме. Живим писање, али од писања, нажалост, не могу да живим, додаје Бранка, која ради као новинар на Првом програму Радио Беогрда, а по струци је дипломирани филозоф.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa