Инфо

9. март 2017.9. мар 2017.
БЕЗ СИМПТОМА ДОК НЕ УЗМЕ МАХА
СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА – 9. МАРТ

БЕЗ СИМПТОМА ДОК НЕ УЗМЕ МАХА

Први знаци бубрежне инсуфицијенције могу да буду веома притајени, док не дође до поодмаклог стадијума. Последње три године није урађена ниједна трансплантација, али је један број пацијената увек припремљен за то
Од 2006. године други четвртак у марту обележава се као Светски дан бубрега. Ове године је то 9. март и прати га слоган “Бубрези и гојазност – здрави стилови живота за здраве бубреге”. Гојазност повећава ризик од хипертензије и дијабетеса који су главни фактори ризика за појаву хроничне бубрежне инсуфицијенције.
Начелница Хемодијализе Опште болнице Шабац, др Светлана Петровић, објашњава да су различити узроци појаве болести бубрега, као и њихов ток, клиничка слика и исход. Као могуће узрочнике наводи инфекције, токсине, имунолошке реакције, али и неке метаболичке болести, као и хипертензију. Затајење бубрега, односно смањење њихове функције, може бити акутно и хронично.
Акутна и хронична слабост бубрега
Према речима наше саговорнице, акутно отказивање бубрега настаје нагло и може бити узроковано ванбубрежним догађајима у организму, као што су крварење, губитак течности, септичка стања, али и деловање токсина и инфекција на бубреге. Такође, и уролошка обољења, као што је обољење простате, могу довести до акутног бубрежног застоја.
- Акутна бубрежна инсуфицијенција може да се заврши потпуним излечењем, али може да настане и оштећење, па чак и потпуни престанак бубрежне функције. Хронична бубрежна слабост траје много дуже. Поремећај у функцији бубрега треба да постоји најмање шест месеци да би болест била дијагностикована као хронична. После тога траје годинама и завршава се терминалним стадијумом који подразумева неопходност дијализе или трансплантације бубрега, наводи др Петровић.
Све што је фактор ризика за развој хипертензије и дијабетеса типа 2 представља и фактор ризика за хроничну бубрежну инсуфицијенцију. Препоручује се нормална физичка активност, уравнотежена исхрана, довољан унос течности и престанак пушења. Такође, не треба узимати лекове које не пропише доктор јер неки лекови могу да буду токсични за бубреге.
-После 40. године јачина гломерулацијске филтрације, односно способности бубрега да филтрира и избацује штетне материје из органзима, опада за 1 одсто на годину дана. Тако је код старијих особа гломерулацијска филтрација нормално физиолошки смањена, наводи Светлана Петровић.
Притајена болест
Први знаци бубрежне инсуфицијенције могу да буду веома притајени, док не дође до поодмаклог стадијума, када долази до недовољног мокрења, јавља се мучнина и повраћање. Наша саговорница каже да повећана седиментност, појава еритроцита или беланчевина у налазу урина могу да укажу на обољење бубрега. Тек када дође до оштећења бубрега већег од 50 одсто појављује се повећање урее и креатинина у крви.
Светлана Петровић објашњава да неке болести бубрега могу да се залече, нпр. неке имунолошке болести. Могу да се повуку, а касније поново активирају.
Мали камен, велики проблем
Камен у бубрегу није тако велики проблем као отказивање рада овог органа. Ипак, уме да буде веома болан, а може довести и до озбиљних компликација. Узроци за настајање су метаболичке природе, али може да буде и недовољно уношење течности.
- Ако је кеменчић мањи од 5 мм може да се избаци уносом довољне количине течности. Велико камење се или лупа или мора да се вади операцијом. Некада представља узрок за хронично оштећење бубрежних функција. Понекад долази и до стапања камења и тада мора да се извади цео бубрег јер прети ризик од инфекције. Зависи о којој врсти камена се ради, некада се смањује унос млечних производа, не сме да се пије црни чај, него се препоручују воћни, мање кафе и никако превише соли, објашњава др Петровић.
Србија је однедавно члан Еуротранспланта чиме је створена могућност да већи број пацијената добије неопходан орган.
Муке око донорства
На одељењу Хемодијализе Опште болнице Шабац увек је између 115 и 120 пацијената. Последње три године није урађена ниједна трансплантација, али је један број пацијената увек припремљен за то. Најмлађи пацијет има 29 година, и од своје 15. је на дијализи. Неколико пацијената је ту преко 20 година, најдуже 26.
Једном пацијенту стрина жели да донира бубрег, али потребно је да прође бројне комисије. Код нас донори могу бити крвни сродници или катаверични даваоци (случај мождане смрти). Трансплантација у конкретном случају ће бити могућа, ако се утврди да родитељи нису одговарајући донори.
- Законом је регулисано да смо сви даваоци, али ако се породица сложи. Другачије је нпр. у Хрватској и Шпанији, где су сви обавезни донори, без обзира на сагласност. Тамо је дозвољено и несродно донорство. Због тога је код њих успешност трансплантација веома велика, објашњава др Катарина Остојић са одељења Хемодијализе Опште болнице.
М.М

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa