Инфо

9. март 2017.9. мар 2017.
ПРОПИСИ СЕ МОРАЈУ ПОШТОВАТИ
ДИРЕКТОР ЈКП „ПАРКИНГ“ БОЈАН КАЛАНОВИЋ О РАДУ ПРЕДУЗЕЋА

ПРОПИСИ СЕ МОРАЈУ ПОШТОВАТИ

Током 2016. године смањио се број непрописно паркираних возила, што ће бити тенденција и ове године, каже Бојан Калановић, директор ЈКП “Паркинга”. Од важнијих послова у 2017. години, „Паркинг“ чека изградња сопственог депоа. Калановић каже да грађани на његова врата долазе најчешће из два разлога, или да траже посао, или да се жале због тога што су добили казну за неплаћен паркинг
Јавно комунално предузеће „Паркинг Шабац“ и у овој години планира да се бави својом основном делатношћу, а то је обезбеђење оптималног и ефикасног коришћења паркинг места. Цене паркинга остају исте, међутим због промене Закона, сада ће се на њих плаћати и 20 одсто ПДВ-а. Директор „Паркинга“ Бојан Калановић истиче да им проблем прави забрана запошљавања и повећања плата у јавном сектору. Није реткост да грађани искажу незадовољство радом паркинг службе, али директор каже да су те примедбе неосноване и да свако ко не плати паркинг мора да плати казну.
- Увек ћемо фокус стављати на културу паркирања и апеловати да се јавне површине користе на прописан начин, што је и у функцији опште безбедности саобраћаја. Сва паркинг места су обележена адекватном хоризонталном и вертикалном сигнализацијом. Током 2016. године смањио се број непрописно паркираних возила, што ће бити тенденција и ове године, а на томе радимо у сарадњи са саобраћајном полицијом, рекао је Бојан Калановић.
Од важнијих послова у 2017. години, „Паркинг“ чека изградња сопственог депоа. До сада су непрописно паркирана, напуштена и хаварисана возила одношена на депо који уједно служи и као једино јавно паркиралиште за аутобусе. Калановић наводи да су они само корисници, а да „Хемофарм“ планира продају овог простора. Тако ће морати да обезбеде ново место за ову намену, а директор „Паркинга“ каже да се разматра више локација и да ће бити изабрана она најадекватнија.
- Друга важна ствар која је пред нама је пројекат јавне гараже, која ће бити урађена после дужег чекања. План је у поступку израде и требало би да прође скупштинску процедуру у наредних неколико месеци. Предвиђена је гаража са једном платформом капацитета 100 до 110 места, на локацији Тиршовог венца, каже Калановић.
Предузеће се у свакодневном раду сусреће са два проблема на које, према директоровим речима, не могу да утичу, него морају да се прилагођавају. Први је немогућност нових запошљавања, а други немогућност награђивања радника због замрзавања плата у јавном сектору.
- Град је у последње време, нарочито ове три године, доживео урбанистичку, инфраструктурну и комуналну експанзију. Пратећи то ширили смо и уређивали и јавна паркиралишта, а то је захтевало нова запослења. Још увек је на снази забрана запослења у јавним службама. Ми тренутно имамо 36 запослених, од којих су 33 у сталном радном односу. Крајње рационално размишљајући, требало би нам бар 40. Поред тога, тешко је задржати мотивисаност радника и руководити предузећем, а да не постоји могућност да се радник награди за добро обављен посао, каже Калановић.
Од 1. јануара ступиле су на снагу измене Закона о финансирању локалних самоуправа. Калановић објашњава да је до сада такса била ослобођена ПДВ-а, а да сада наплата паркинга више не може бити такса него цена, што подлеже стопи од 20 одсто ПДВ-а. Директор „Паркинга“ наводи да ће то бити укалкулисано у цену, а да цене иначе нису мењане од 2013. године.
Калановић каже да грађани на његова врата долазе најчешће из два разлога, или да траже посао, или да се жале због тога што су добили казну за неплаћен паркинг.
- Велико је интересовање за запослење. Нажалост, ове године нећемо моћи никога да запослимо, јер су такви државни прописи. Грађани умеју и да искажу незадовољство због добијања доплатне карте. Изговори су веома различити, али свако неплаћање паркинга подлеже издавању доплатне карте која се мора платити, изричит је Калановић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa