Инфо

23. март 2017.23. мар 2017.
ПЛАН “САВАПАРК” ИСТОРИЈСКИ ЗА ШАБАЦ
ДВАНАЕСТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ШАПЦА

ПЛАН “САВАПАРК” ИСТОРИЈСКИ ЗА ШАБАЦ

Полемика око Апотекарске установе, која није била на дневном реду. Усвојен План детаљне регулације “Савапарка”. Именована Комисија за доделу априлске награде
Скупштина града Шапца у среду је заседала 12. пут у овом сазиву. На дневном реду је било 19 тачака.
Радници Апотекарске установе Шабац, који протестују већ данима, појавили су се испред Високе школе за образовање васпитача, непосредно пре почетка седнице Скупштине. Због овога се око сат времена на почетку заседања водила полемика око тога зашто се то питање није нашло на дневном реду.
Као прва тачка усвојен је План детаљне регулације “Савапарка”. Ксенија Лукић Маровић, архитекта ЈУП “План” и члан тима за израду пројекта навела је да је ово дугорочни пројекат који ће се реализовати у наредним деценијама. Ради се о уређењу 350 хектара приобаља, које обухвата и некадашњу “Дудару”.
-Излазак града на реку подразумева претварање приобалног подручја у атрактивни простор који ће служити грађанима и побољшати квалитет њиховог живота. Нарочита пажња посвећена је питању подземних и надземних вода које највише оптерећују то подручје и до сада су спречавале квалитетније уређење и изградњу на том простору. Заједно са Хидро-техничким институтом “Јарослав Черни” из Београда спровели смо каналску мрежу која ће решити питање тих вода и плављење терена, навела је Ксенија Лукић Маровић.
Опозиција је мишљења да је овај пројекат превише футуристички и да представља “политичку манипулацију”. Шеф одборничке групе Српске напредне странке Александар Пајић, сматра да је важно да се најбитније ствари за функционисање града нађу на дневном реду.
-Излазак града на Саву је нешто што слушамо последњих 17 година и нисмо се померили са мртве тачке. Важније су животне ствари, као што је Апотекарска установа, где три године не може да се нађе право решење и сада се прабацује на републичку власт, рекао је Пајић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић истакао је да је ове године за извођење радова на Савапарку планирано 65 милиона динара и да не стоје приче да се ради о “фантазији која треба да се деси у будућности”.
-Ово је историјски дан за наш град, јер овог тренутка почињемо даље детаљно планирање и почетак радова на Савапарку. Овај План нам отвара могућност да најзад кренемо да изводимо радове на реци Сави и то треба да обезбеди да Шабац буде боље и квалитетније место за живот, рекао је градоначелник.
Као допуне дневног реда увршћено је Решење о разрешењу три члана Апотекарске установе и именовање нових и Декларација о органској производњи.
Одбијени су предлози одборника СНС Горана Мијаиловића да се донесе одлука којом би се део пореза за имовину издвојио за куповину противградних ракета, као и предлог да се Липолист, Бела Река, Змињак, Скрађани и Петковица уврсте у Стратегију развоја града Шапца од 2017. до 2020. године и да се водоводна мрежа прошири на ова села. За овај предлог нису гласали одборници већине који су из ових села.
Образован је Штаб за ванредне ситуације града Шапца, чији је основни задатак координација и руковођење заштитом и спасавањем у ванредним ситуацијама. Чине га командант, заменик команданта, начелник и 16 чланова Штаба.
Централно постројење за пречишћење отпадних вода дато је на управљање и коришћење ЈКП “Водовод – Шабац”.
Усвојен је Локални акциони план за унапређење положаја избеглих, интернорасељених лица, повратника по основу споразума о реадмисији, тражилаца азила и миграната у потреби без утврђеног статуса на територији града Шапца, за период 2017-2020. године. Овим планом дефинисани су циљеви за чије је остварење потребно око 1,3 милиона евра, који ће се обезбедити из буџета града и других извора финансирања, односно, републичких, иностраних и домаћих фондова.
Изгласана је и одлука да се дају у закуп делови објекта Градског базена и то теретана, спа-центар и кафе.
Неизмирене обавезе ЈП Спорстки центар пренете су на Градску управу. ЈП Спортски центар је због статусне промене припојено Јавном предузећу за управљање грађевинским земљиштем и више не послује као посебна фирма.
Измене и допуне о такси превозу на територији града прописују новчану казну у износу од 50.000 динара за правно лице ако прекрши једно од 56 “правила”. Њима се одређује од исправности возила до тога како таксиста треба да буде обучен и опходи се према путнику.
Именована је Комисија за доделу априлске награде. Председник Комисије биће градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Пребацивање лоптице одговорности
Одборници опозиције су захтевали да се посвети већа пажња радницима Апотекарске установе. Александар Пајић је оптужио Град да је ова установа имала лоше органе управљања и да због тога нису били спремни за промену Закона ни на време приметили проблем.
Градоначелник Небојша Зеленовић је навео да се састао са радницима претходног дана. Сматра да је понашање одборника СНС-а због ситуације у Апотекарској установи скандалозно.
-Они воде Државу и сва надлежна министарства која треба да реше проблем јавних апотека које су доведене у ту ситуацију због лошег Закона из 2013. године. Од тада је прошло четири године, није понуђено ниједно решење, а све апотеке у Србији су у проблему, укључујући и апотеку у Шапцу. Ми чинимо оно што можемо у складу са надлежностима Града. Користити лошу ситуацију запослених за политичке поене је, у најмању руку, нехумано, рекао је градоначелник.


Жестока полемика и чување достојанства Скупштине
Председник Скупштине града Шапца, Немања Пајић истакао је да је на дневном реду било неколико значајних тема и да је скупштинска говорница право место за размену мишљења.
-Једна од најзначајнијих тачака је План детаљне регулације “Савапарка”, јер се ради о спровођењу вишедеценијске тежње наших суграђана да изађу на Саву. Отвориле су се и још неке значајне теме за грађане Шапца. Полемика је била жестока због дневнополитичких тема које нису могле да буду избегнуте због председничких избора. Скупштинска говорница је место где треба да се размене мишљења, само да се води рачуна о достојанству Скупштине, рекао је Пајић.


М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa