Инфо

23. март 2017.23. мар 2017.
СТРАТЕШКИ НА ДОБРОМ ПУТУ
РАЗГОВОР СА НЕНАДОМ БЕСЕРОВЦЕМ, ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ БОГАТИЋ

СТРАТЕШКИ НА ДОБРОМ ПУТУ

Инвестициони планови Општине Богатић, везани су за пре свега реалне могућности, и пројектовани су Одлуком о буџету за 2017. годину, која износи 640 милиона. Сагледавајући финансијску ситуацију у овој општини су се, по речима председника општине Ненада Бесеровца, опредрелили за неколико стратешких инфраструктурних пројеката које планирају да реализују у овој календарској години.
Који су то пројекти од стратешког значаја?
- Пре свега то је завршетак дугогодишњег пројекта изградње спортске хале Мачванске средње школе, започетог још 2011. године, који је ушао у завршну фазу. Од унутрашњих радова преостало је да се постави спортски под и монтирају седишта на трибинама, а од спољашњих уређење паркинг простора око и испод хале. За ову инвестицију Општина је предвидела 10 милиона динара, а разлику од 6 милиона обезбедиће Министарство привреде, Сектор за регионални развој, преко Европске инвестиционе банке. Конкурс је завршен 17. фебруара и очекујемо да министарство распише тендер за избор извођача радова. Када је Мачванска средња школа у питању, у сарадњи са Министарством просвете биће реализован пројекат доградње две учионице, са пратећом инфраструктром и јавна набавка за овај посао је у току.
Када очекујете окончање пројекта и стављање у функцију канализационе мреже у Богатићу?
- Када је канализација у питању, ми смо планирали средства у износу од 34 милиона за наставак радова на Главном потисном цевоводу од црпне станице Богатић до рецепијента, реке Саве, пре свега за уградњу хидромашинских пумпи на до сада изграђеном делу колектора, а приликом посете делегације општине Богатић, Министарству пољопривреде и заштите животне средине, министар Недимовић је обећао да ће из републичког буџета обезбедити недостајућих 30 милиона динара за завршетак радова, чиме би се стекли услови да се први корисници, који се налазе уз трасу колектора, прикључе на исти.
Још један стратешки инфраструктурни пројекат који се реализује у сарадњи са ЈВП „Србија воде“ и Канцеларијом за управљање јавним улагањима, јесте реконструкција 20 км одбрамбеног насипа дуж река Дрине и Саве, од Павловића моста до Бановог Брода. У прошлој години средствима Канцеларије у износу од 100 милиона динара, реконструисано је 7км до Салаша Црнобарског, а за преосталих 13км, завршен је међународни тендер за избор извођача и радови ће бити настављени са првим лепим пролећним данима, а читав пројекат који ће се реализовати у наредне две године, коштаће око 5 милиона евра и финасираће се из фондова ЕУ. Учешће Општине у овом пројекту, био је спровођење поступка експропријације на 576 парцела дуж насипа, неопходних за његово проширење. Овај захтеван и у техничком смислу веома обиман посао завршен је у претходне две године, а за откуп и укњижбу предметних парцела утрошено је 10 милиона динара.
Недавно је представљена Студија за топлификацију објеката јавне намене у Богатићу. Колика ће бити уштеда за локалну самоуправу по окончању овог пројекта?
- Што се пројекта топлификације тиче, он је започет 2012. године, када је средствима Европске уније, преко ИПА 2010 програма, финансирана за потребе Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине „Пред-студија изводљивости – Богатић“, која је сагледала могућност загревања 13 јавних установа, са геотермалног извора ББ-1 у Богатићу, након чега се практично кренуло у реализацију овог пројекта.
Општина Богатић ће до краја ове недеље расписати јавну набавку за израду Пројекта за грађевинску дозволу и планирала је у сарадњи са тимом Рударско геолошког факултета, да половином године распише тендер за извођење радова и да нову зиму дочека са новим системом грејања. С обзиром да је у току и измена односно ревизија Плана генералне регулације за насељено место Богатић, која ће прецизирати и трасу топловода, практично ће бити отклоњене све сметње за реализацију извођачког пројекта. Уштеда на годишњем нивоу, рачунајући и редовно одржавање система би требало да буде од 100 до 150 хиљада евра.
Ово је претежно пољопривредни крај, на који начин локална самоуправа подстиче производњу?
- Крајем прошле године скупштинском одлуком основан је Буџетски фонд за пољопривреду, а средства планирана за реализацију програма из области пољопривреде, подстицаје и мере подршке за спровођење политике руралног развоја, које су добиле претходну сагаласност Министарства пољопривреде и заштите животне средине, износе 34,5 милиона динара. На основу Споразума о пословној сарадњи са Банком Интесом, општина Богатић је већ кренула у реализацију кредитирања индивидуалних пољопривредних газдинстава, краткорочним кредитима за пролећну сетву. Општина ће издвојити преко 8 милиона динара, за 100% субвенционисање камате и обраду података, тако да ће наших преко 300 пољопривредних произвођача, који су поднели захтеве, а некима су већ и одобрена средства, практично добити бескаматне кредите, а банка ће за реализацију овог Споразума пласирати 105 милиона динара.
Крајем прошле године потписан је споразум са Русима о сарадњи из области пољопривреде, експлоатације обновљивих извора енергије, туризма, образовања и културе. Од коликог је то значаја за развој општине?
-Августа прошле године, делегација Мачванског управног округа боравила је у Русији, граду Бријанску, седишту Бријанске губерније и учествовала на Петом словенском економском форуму, који се организовао у том периоду. Као члан делегације имао сам част да са градоначелником Хлиманковим у име општине Богатић потпишем Протокол о намерама, а након што је овај протокол добио сагласност обе администрације, крајем године приликом посете делегације града Бријанска нашој Општини, преточен је у Споразум о узајамној сарадњи, на пољу образовања, културе, спорта, али и на оном што пре свега нас интересује, на пољу економије. Разговарало се о унапређењу пољопривредне производње, користећи њихова искуства, јер у оквиру Бријанског државног аграрног универзитета, посебно место заузима Пољопривредни факултет и наука је на високом нивоу примењена у ову област њихове привреде, затим о инвестирању у геотермалне потенцијале, али и у прерађивачке капацитете, како наши производи на њихово тржиште не би били пласирани само као сировина, већ бар као полупроизвод или готов производ.
Бријанск је град од 450 хиљада становника, а читава област броји око 1,8 милиона људи и ми из овог Споразума, наравно ако будемо знали и умели, можемо извући само корист и бенефите за наше грађане. Конкретизација сардње треба да буде дефинисана приликом посете губернатора Бријанске губерније господина Богомаза нашем Округу, која је планирана у другој половини ове године.

Улагање у школство улагање у будућност
Са Владином Канцеларијом за управљање јавним улагањима, реализујемо и пројекат обнове зграде ОШ „Мика Митровић“, вредан око 40 милиона динара. у прошлој години Општина је финасирала реконструкцију крова на овом објекту, инвестиција вредна преко 3 милиона динара, а у овој фази биће израђена спољна фасада, извршена комплетна унутрашња кречења, замењени подови у учионицама, замењени светларници ПВЦ столаријом, реконструисани мокри чворови. Јавна набавка је у току, радови ће бити започети и пре краја школске године, а након завршетка објекат школе ће добити енергетски пасош, као и противпожарни сертификат.
ош један у финасијском смислу мањи, али не и мање значајан јесте пројекат изградње потуно новог објекта предшколске установе у Белотићу, вредан око 6,3 милиона динара, који ће се финасирати из сопствених средстава. Тренутно је у фази издавања грађевинске дозволе, након чега ће бити расписана јавна набавка за избор извођача радова, који би требало да буду завршени до почетка нове школске године.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa