Инфо

16. март 2017.16. мар 2017.
Љубав према себи није егоизам
КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ У БИБЛИОТЕЦИ “ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ” У
КОЦЕЉЕВИ ДРУЖЕЊЕ СА ИВАНОМ КУЗМАНОВИЋ

Љубав према себи није егоизам

Имамо права да тражимо наше одговоре и заиста имамо права да се не допадамо свима
У читаоници библиотеке коцељевачке заљубљеници у књигу имали су прилику да се друже са једном од најчитанијих књижевница данашњице, Иваном Кузмановић која је коцељевачкој читалачкој публици представила своја дела, почев од првог “Лемурова љубав” па до најновијег остварења “Књига о мени”.
Према подацима Народне библиотеке Србије њене књиге су најчитаније, посебно када је реч о области популарне психологије. Ова књижевница најпре се обрела у романесном писању да би се у последњих неколико година посветила публицистици.
– У својим књигама ретко дајем дефиниције, одговоре, јасноћу која ће да звучи као савет. Ја отварам питања и често дајем своје примере не зато што су они универзални већ зато што је свима нама на један известан начин лакше да се идентификујемо, па и опустимо, када схватимо да и други људи, ма на каквој позицији били, ма чиме се бавили, базично имају исте проблеме, иста осећања, страхове. Сви смо ми много сличнији него различити - сматра Кузмановић чија је прва књига “Лемурова љубав” настала након љубавног фијаска ауторке.
Говорећи о делу “Од када сам се заволела, волим” истиче да љубав према себи није ни случајно самољубље или егоизам, јер онај који љубави има тај је не мора грабити нити је тражити.
– Свака моја књига, једна за другом, имала је управо за циљ да пренесе поруку да је стварно наш живот у нашим рукама, да се болест заиста јавља као патња наше душе, да ми заиста смемо себи да дозволимо упитаност и збуњеност, да имамо права да тражимо наше одговоре и да заиста имамо права да се не допадамо свима - каже Ивана Кузмановић чија последња објављена књига носи назив “Књига о мени”.
– “Књига о мени” није књига о мени већ књига о вама. То је књига у којој је заправо 365 питања. То је петогодишњи дневник намењен за све оне који воле да раде ту врсту интроспекције. Питања су нека наизглед обична, нека врло циљана, али која омогућавају да док записујете одговоре ви откривате неке ствари које вам не би пале на памет да се налазе у вама док их не запишете. Књига пружа један специфичан увид у самог себе - рекла је ауторка представљајући публици своје осмо по реду књижевно дело.
В. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa