Инфо

16. март 2017.16. мар 2017.
РУГЛО У ЦЕНТРУ ГЛОГОВЦА

ДОМ КУЛТУРЕ БЕЗ КУЛТУРЕ

Изграђен одмах после Другог светског рата. Неколико година красио најлепшу улицу Мачве. Данас постао сметлиште, чекајући реконструкцију. Урађен елаборат, а вредност потребних радова процењена на 10 милиона динара
“Глас Подриња” је 1945. године, забележио да су млади у Глоговцу, добровољним радом изградили сеоски Дом културе. Педантни извештач бележи да је том приликом у зграду од скоро 400 квадрата, корисног простора уграђено 80.000 цигли. Ту је, примећује извештач, “бујао” живот, највише у бифеу, великој сали и библиотеци која је имала много књига и налазила се на спрату. Глоговчани и данас с усхићењем говоре о овом делу историје свог Дома културе, који је кажу красио централну улицу села, која је више пута проглашавана за најлепшу у Србији.
Данас је нажалост све то другачије. Дом културе у нашем селу који је обележио младост многих наших житеља је оронуо и окапао. Кровна конструкција је склона рушењу, а поједине просторије постале право сметлиште. Пре месец дана предали смо нашој општини захтев за реконструкцију зграде. Стручно израђени елеборат предвиђа између осталог део за музејску поставку посвећену Јанку Веселиновићу, који је сахрањен на оближњем гробљу. Ту је сеоска школа и цркве, а вредност радова на реконструкцији зграде Дома процењена је на 10 милиона динара, каже Иван Лукић, председник месне заједнице Глоговац.
Лукић наглашава да су млади поново “најгласнији” у жељи да добију свој кутак за одмор, дружење и разоноду на селу.
Верујем да би реконструкција Дома допринела светлијој будућности нашег села. Осим развијенијег културног живота првенствено младих, овим би постали и значајнија туристичка дестинација на путу кроз овај крај.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa