Инфо

16. март 2017.16. мар 2017.
ЗОРКИНА ХАЛА ПОСТАЈЕ МАЛА
ОДРЖАН ДЕВЕТИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ

ЗОРКИНА ХАЛА ПОСТАЈЕ МАЛА

Нешто мање од 120 излагача представило своју понуду посетиоцима у Хали „Зорка“. „Наша жеља је да подигнемо конкурентност наших пољопривредних произвођача“, каже државни секретар Министарства пољоприврде и заштите животне средине Жељко Радошевић. „Ми имамо јасну стратегију развоја пољопривреде и комплетне акционе планове 84 пројекта“, истиче градоначелник Шапца Небојша Зеленовић
Регионални шабачки Сајам пољопривреде одржан је у петак и суботу 9. пут. Нешто мање од 120 излагача представило је своју понуду посетиоцима у Хали „Зорка“. Организатори Сајма су РТВ „Ас“ и Одељење за пољопривреду града Шапца. Манифестацију су свечано отворили државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Жељко Радошевић и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Државни секретар Радошевић је овом приликом изразио задовољство што се налази на једном од најважнијих производних подручја наше земље. Подсетио је да је буџет за пољопривреду ове године већи за 3,1 милијарду динара.
-Ова средства су највећим делом намењена нашим пољопривредницима кроз различите типове субвенција. Раније него претходних година усвојили смо кровну уредбу о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју и по њој су већ почеле исплате нашим пољопривредницима. Наша жеља је да подигнемо конкурентност наших пољопривредних произвођача и због тога се упаво доносе важни правилници који ће пружити правни основ и предуслове да они активно крену путем инвестиција, рекао је Радошевић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је истакао да је град ту да испрати све догађаје на Сајму, да разговарају са што је могуће више људи и да се договоре шта радити у будућности.
-Ми имамо јасну стратегију развоја пољопривреде и комплетне акционе планове 84 пројекта како ми видимо пољопривреду у нашем крају. Ове године почињемо изградњу Кванташке пијаце која ће бити нов, модеран центар где ће моћи да се сабере роба на једном месту. Понуда ће моћи да буде по бољим условима, правиће се дугорочни уговори, наши произвођачи имаће сигурност у цени на тржишту. Имаћемо ускоро и нове компаније које су спремне да откупљују пољопривредне производе, пре свега повртарске, рекао је градоначелник.
РТВ „Ас“ од почетка организује Сајам. Прве године на њему је било 40 излагача. Власник РТВ „Ас“ Маринко Урошевић навео је да је Град Шабац сваке године био уз њих и да није тако ова манифестација не би опстала.
-Сваке године Сајам ће бити све већи. Мислим да ћемо за следећи, јубиларни, морати да проширимо халу, или да нам град, у наредним годинама, изгради већу, рекао је Урошевић.
Предраг Срдановић, представник Одељења за пољопривреду, изразио је наду да ће на Сајму бити склопљено много послова између излагача и пољопривредних произвођача. Такође, позвао је све заинтересоване пољопривреднике да посете Одељење и информишу се о начину остваривања подстицаја, како од Министарства, тако и од локалне самоуправе.
Када је реч о излагачима, понуда је била богата. Произвођачи су могли да нађу семенску робу, прехрану за усеве, храну и додатке за узгој стоке, машине и опрему за ратарство и повртарство...
КЊС је једна од фирми која се редовно представља на Сајму у Шапцу.
-Излажемо сваке године на овом Сајму. Треба га подржати, јер има велики потенцијал. Веома смо задовољни посетом, која је сваке године све већа, као и број излагача. Ми смо семенска компанија и овде представљамо семена кукуруза, пшенице, сунцокрета, а све по веома конкурентним ценама, каже Перица Грујин из КЊС-а.
Туристичка организација “Подгорина” из Осечине такође је представила потенцијале свог краја. Најпрепознатљивији су по Сајму шљиве који се одржава последњег викенда у августу.
-Користимо сваку прилику да испромовишемо нашу манифестацију, али и друге догађаје у Осечини. ТО “Подгорина” има изузетну сарадњу са привредним субјектима из наше општине и све њихове производе промовишемо на овом и сличним сајмовима по Србији. Долазимо већ неколико година у Шабац и ово је место на које вреди доћи и показати своје потенцијале. Посета је огромна, људи су веома заинтересовани и ово је добар показатељ да је пољопривреда наша будућност, истакао је Никола Томић, директор ТО “Подгорина”.
Штанд Ваљевске пиваре био је један од најпосећенијих. Разлог за то била је бесплатна дегустација производа.
-Већ 160 година наш програм је препознатљив. Представљали смо се и прошле године, а сада је посећеност већа. Сигурно смо ту и догодине, рекао је Драган Софранић из Ваљевске пиваре.
На Сајму су се могли купити и слаткиши, грнчарски производи, вина, мед, иконе и бројанице. За свакога понешто.
Градски воћари и каонска ракија
Посетиоце Сајма првог дана киша није омела да у великом броју дођу и погледају понуду излагача. Марко Гавриловић из Заблаћа сматра да је лепо видети тако велики број људи на једном месту.
-Ишао сам раније редовно на Новосадски сајам, а одем и сада када могу. Наравно да ћу доћи и на овај када ми је тако близу. Иде сетва, па сам заинтересован за све што има везе са тим, каже Гавриловић.
Да Сајам пољопривреде није резервисан само за људе са села показује и пример младе Милене Јевтић из Шапца. Сајам је посетила са родитељима, а њихово интересовање привлачило је све што олакшава воћарску производњу.
-Имамо нешто више од хектар шљиве у Брдарици, па нас занима понуда која има везе са тим. Исплати се радити овај посао, поручила је Милена.
Како Сајам има регионални карактер, бројни су и посетоци из околних општина. Председник општине Владимирци Милорад Милинковић обишао је излагаче и био задовољан виђеним.
-Од отварања Сајма долазим скоро сваки пут. Општина Владимирци има свој штанд и на њему излажемо ракију из манастира Каона, мед, производе од ароније. Тренутно немамо простор да организујемо неку сличну манифестацију, али до краја године треба да буде готов ученички дом, где ће бити једна просторија која би могла да буде и изложбени простор, каже Милинковић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa