Инфо

16. март 2017.16. мар 2017.
ГРАД ДОБРИХ ПОТЕНЦИЈАЛА
САСТАНАК ПАРТНЕРА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА УНАПРЕЂЕЊА ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ

ГРАД ДОБРИХ ПОТЕНЦИЈАЛА

Састанак партнера у оквиру пројекта ЦООЛХЕАТИНГ “Подршка развоју тржишта малих модуларних система даљинског грејања и хлађења” одржан је у уторак у Центру за стручно усавршавање. Циљ пројекта је подршка развоју тржишта малих модуларних система за грејање и хлађење на бази обновљивих извора енргије у градовима и општинама југоисточне Европе.
Земље партнери на пројекту су Аустрија, Немачка и Данска и оне помажу Србији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Македонији и Словенији да достигну виши ниво развоја у области енергетике. Кристијан Доцзекал из Аустрије навео је да су ту да пренесу искуства о системима даљинског грејања из развијених земаља и да организују технички тренинг у Шапцу, да би своја знања и искуства пренели на Србију.
Учесник пројекта је Електротехнички факултет Београд.
- Град Шабац је најдаље одмакао у решавању проблема енергетике који су уобичајени за Републику Србију. Због тога је ЕТФ одабрао овај град за партнера на пројекту. Циљ нам је да све што је Шабац урадио померимо за још једну степеницу више. Желимо у Шапцу, први пут у Србији, да направимо један систем, одоздо на горе, где ће грађани и Градска управа заједно подићи један пројекат. То није лако и због тога нам је Европска комисија дала овај пројекат на коме имамо 11 партнера и следећих годину и по ћемо бити у Шапцу и видети који су то изазови, да бисмо касније у целој Србији могли то да применимо, рекао је Илија Батас-Бијелић са ЕТФ-а.
Никола Рајаковић са ЕТФ-а је објаснио да је циљ Пројекта малих модуларних система даљинског грејања да помогну великим системима даљинског грејања, али на бази обновљивих извора енергије. Навео је да овај пројекат има велику практичну примену и значај.
- За Шабац као град ови пројекти допуне даљинског грејања су од посебног значаја јер је потенцијал биомасе, као и Сунца и геотермални потенцијал на овом подручју изванредан. Ови пројекти у блиској будућности овде могу да дају јако добре резултете, рекао је Рајаковић.
Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца, истакао је да је за град битно да стекне нова знања и искуства око обновљивих извора енергије и на који начин да их искористи на овој територији.
- Стратегија града Шапца је да буде енергетски независан и ми заједно са ГИЗ и ЕБРД радимо на пројекту топлане на биомасу. Имамо искуства из развијених земаља и желимо да их применимо овде. Наши регионални партнери такође имају добре примере. Све нам то користи у остварењу енергетске ефикасности, рекао је Пајић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa