Инфо

16. март 2017.16. мар 2017.
Стилски кројачи

Стилски кројачи

У ШКОЛИ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ РЕАЛИЗОВАН ДЕО АКТИВНОСТИ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „КРЕАТИВНА ЛАБОРАТОРИЈА“

КРЕАТИВНОШЋУ ДО УСПЕХА

Младима данас у Србији не недостаје креативност и почетна идеја. Недостаје им храброст да уђу у предузетничке воде и да од једне почетне идеје дођу до тог одрживог предузетничког концепта
Протеклог понедељка у Школи примењених уметности реализован је део активности пројекта „Креативна лабораторија“ чији је носилац „Ре Црафтс“ кластер за ревитализацију традиционалних заната у Србији, у партнерству са ИТС високом школом за информационе технологије из Београда, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
- У овом првом кораку, до 31. маја, биће умрежено осам школа, по једна из Шапца, Сомбора, Чачка, Новог Пазара и четири београдске школе сличног образовног профила. Следеће године видећемо којих још осам може доћи у обзир. Идеја је настала пре пет година између директора ИТС и мене када смо желели да на једној платформи повежемо школе, предузетнике и младе кадрове – рекла је Весна Русић, директорка класт „Ре Црафтс“.
Размена искустава и оснаживање сарадње између невладиног сектора, представника школа, Министарства просвете, предузетничке иницијативе, локалне самоуправе, по речима директорке Школе примењених уметности Невенке Ђокић изузетно је важна у подршци креативном сектору.
- Данас у Србији подршка је неопходна на свим нивоима. Пре свега, та менторска и консултантска подршка. Младима данас у Србији не недостаје креативност и почетна идеја. Недостаје им храброст да уђу у предузетничке воде и да од једне почетне идеје дођу до тог одрживог предузетничког концепта. Управо због тога је важна подршка на свим нивоима – истакла је директорка Невека Ђокић.
Пример добре праксе креативног предузетништва младих и своја искуства у овој области представила је дипломирани костимограф Јана Тривановић Илић, бивша ученица Школе примењених уметности, а данас успешна предузетница.
- Презентацијом онога што сам до сада постигла хтела сам да покажем младима да се и данас бавим оним што сам у овој школи научила и да од тога живим. Желим да им поручим да морају бити много упорни. Ја сам још увек на путу до тога да ми се та упорност исплати. Школу примењених уметности завршила сам 2005. године, а звање дипломираног костимографа стекла сам 2009. Радим у свом атељеу „Јана срце“ откако сам дипломирала. У априлу месецу очекује ме ревија. Такође бих им поручила да по завршетку школовања слободно могу да се врате у свој град и да наставе овде да раде јер се сада већина ствари, послова, заговара преко интернета – изјавила је Јана.
Приликом посете шабачкој школи, матурантима образовних профила стилски кројач и фирмописац калиграф, представљене су и могућности програма „ЕУ Хоризон 2010“, као и три презентације о традиционалним занатима као бази за креативно предузетништво младих, чланова пројектног тима студената Високе школе струковних студија за информационе и комуникационе технологије из Београда на челу са координаторком проф. Данијелом Грујић.
ПОДРШКА ГРАДА
Презентацији програма присуствовао је и др Горан Стојићевић, помоћник градоначелника задужен за образовање.
- Поносни смо што имамо једну школу овог типа где ученици из ширег региона могу да дођу и уче нешто сасвим другачије. Оно што је јако важно је да Град подржава све врсте иницијатива за умрежавање школа овог типа. На тај начин моћи ћемо да конкуришемо за разне европске фондове, проширимо делатност школе и омогућимо ученицима да лакше нађу запослење после завршетка ових школа – изјавио је др Горан Стојићевић.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa