Инфо

16. март 2017.16. мар 2017.
ХЕРОИНЕ ДЕВЕТЕ  УМЕТНОСТИ
ЖЕНЕ У СТРИПОВИМА ПРЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

ХЕРОИНЕ ДЕВЕТЕ УМЕТНОСТИ

Њихов циљ је да од својих младића направе праве мушкарце, а њихова средства духовита смена љупкости, женске немоћи, неспретне агресије
Лепе, нежне, чедне, крхке, жене у стриповима пре Другог светског рата имале су улогу дама у невољи. Њихова улога драстично се мења, па тако од споредних улога у свету стрипа којим су владали мушки ликови, јунаци задужени за њихово спасавање, постају интелигентне, продуховљене, храбре, снажне, проницљиве, талентоване, интуитивне јунакиње у борби добра против зла.
- Њихова порука је била да могу учинити исто што и мушкарци, често и боље. Поготово ако се држе заједно. Без обзира на то оне су и даље понајчешће представљане као заводнице у костимима. Од стереотипизације као да нису могле да побегну. То, наравно, не треба да чуди пошто је већина јунакиња створена од стране аутора уметника за мушку публику – рекао је Светлан Обрадовић Змај, председник Стрип удружења „Биберче“ на предавању „Жене хероине девете уметности“, прошле среде, 8. марта, у Галерији Удружења „Круг 10“.
Јулија Џонс, Модести Блејз, Црвена Соња, Лилит, Дракулина кћи, Акса, Јулија, Свеја, Сузи Страјк, Кели Грин, Мери, краљица леопарда, Црвенокоса краљица границе дивљине, Мери Перкинс и многе друге јунакиње су које су завределе место у стрип серијалима.
- За разлику од пробуђене тежње, која се у тим раним годинама двадесетог века још увек скривала под маском, 1963. године се ствара модерни женски лик, права жена, лепша него Мерилин Монро, згоднија од Ракел Велч, мистичнија од Мата Хари, храбра каоТерјешкова. Мери Квант је лансирала мини сукњу, а Питер О’Донел створио је Модести Блејз. Та жена је једноставно имала све. Она је од оних девојака којом би, да се не венча главни јунак стрипа, у стварном свету оженио читалац стрипа када је препозна.
Јунакиње, хероине, позитивни, али и негативни женски ликови, представнице правих Амазонки. Комичне попут Бети Буп, симпатичне и љупке попут Аријел, Мале Сирене, неустрашиве као споредни ликови главних јунака Дивља Шапа код Великог Блека, Каламити Џејн код Дивљег Била Хикока, у нашем стрипу Милунка Савић, девојке Јелена и Марија.
- Свима им је заједничко да су одане, занимљиве, духовите, чувају све ваше тајне. Али док их тражите орасположићете се читајући старе класике. Одаберите јунакињу која је умеренија варијанта, па и контраст психолошких анализа. Њихов циљ је да од својих младића направе праве мушкарце, а њихова средства духовита смена љупкости, женске немоћи, неспретне агресије. Али све је то ипак у интересу љубави – закључио је Обрадовић.
Р.Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa