Инфо

16. март 2017.16. мар 2017.
САНДРА ЈОВАНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИЦА УДРУЖЕЊА ,,ШАНСА ЗА РОДИТЕЉСТВО“

Да нас буде више

Све што радимо тиче се побољшања услова за вантелесну оплодњу (ВТО) на рачун РФЗО за све парове који се боре против инфертилитета у Србији
У Србији око 400.000 парова има проблем са неким обликом стерилитета. Многи од њих, немају довољно информација о тој теми. ,,Шанса за родитељство“ је једино удружење у нашој земљи које се бори за померање критеријума и боље услове вантелесне оплодње.
Недавно је у Београду организована трибина „Вантелесна оплодња – Корак до бебе“ на којој су говорили еминентни стручњаци. Сандра Јовановић, председница Удружења ,,Шанса за родитељство“ каже у разговору за „Глас Подриња“ да посебно радује чињеница да је трибини присуствовао велики број парова.
- Морамо да се похвалимо да је прва велика трибина Удружења парова у борби за потомство „Шанса за родитељство“ била веома успешна и посећена. Захваљујемо се нашим еминентим стручњацима који су увидели важност и нашег Удружења и ове трибине, и одазвали се позиву да буду наши предавачи. Посебно нас радује велики одзив парова који се боре са стерилитетом и који су препознали наш труд и стремљење да та борба буде што лакша и да њен успех буде што већи. Да буде што више беба.
Који су основни циљеви и захтеви Удружења?
- Све што радимо тиче се побољшања услова за ВТО на рачун РФЗО за све парове који се боре против инфертилитета у Србији. Неки од најважнијих захтева су повећање броја покушаја на рачун РФЗО, подизање старосне границе за жене са 42 на 45 година, решавање питања донације репродуктивних ћелија и ембриона, укључивање у процес ВТО парова где мушкарац само пункцијом тестиса може добити одговарајући узорак, доношење новог Закона о БМПО, свеобухватна и лако доступна дијагностика, и многи други. Све то су битни захтеви да би највећи део од процењених 400.000 парова који имају проблем да се остваре као родитељи то и постали. То је потенцијалних 400.000 беба које чекају да се роде у Србији.
Границе се полако померају. Како се изборити са бирократским системом и скратити процедуру? Да ли држава има слуха?
- На срећу, помака има. Једним делом и захваљујући раду Удружења „Шанса за родитељство“ од скоро је померена старосна граница за жене са 40 на 42 године на државном нивоу. То је наравно одлична ствар за оне парове којима је то управо дало пресудну могућност да постану родитељи, и ми као Удружење ту одлуку поздрављамо. Али, ту никако не можемо стати, још пуно парова постоји којима треба дати шансу за родитељство. Померање критеријума ка бољим је предуслов за то. Морамо да споменемо и многе локалне самоуправе (Рума, Крушевац, Чачак, Ваљево...) које имају слуха за проблеме својих грађана и финансирају им одређени број покушаја ВТО, и то чак и по повољнијим критеријумима него Република Србија. Апелујемо и надамо се да ће и град Беогад већ за следећу годину наћи средства у буџету за те намене и да нас неће поново одбити. Сви би морали да препознају значај тема којима се бавимо и за које се залажемо. Да поновимо, зарад будућих 400.000 беба.
На који начин сви они који желе могу постати чланови удружења?
- Подршка нашем раду нам је најзначајнија, а прави начин за то је управо учлањење и волонтерски рад. На првом месту парова који су у истој борби као и ми, али и од свих осталих који схватају колико је важно да сви парови који желе да постану родитељи, могућност за то и добију. Сви заинтересовани информације о нашем раду и учлањењу у удружење, могу да пронађу на нашем сајту њњњ.сансазародитељство.орг.рс. Тамо се налази приступница за учлањење. Такође, могу се и обратити и нашем Тиму за чланство на 064/8984-800.
И ШАБАЦ ПОМАЖЕ
Финансирање једног покушаја ВТО први пут се нашло међу мерама популационе политике града Шапца. За ту намену за 10 парова из буџета ће бити издвојена 3 милиона динара. Парови који конкуришу за ову намену треба да испуне један од два захтева – или да су до сада три пута покушали вантелесну оплодњу, или да жене имају између 40 и 45 година.

ЛЕЧЕЊЕ ТРАЖИ БОРЦЕ
Елеонора Влаховић, дипломирани психолог сматра да је лечење стерилитета и органски и психолошки и социолошки феномен и проблем.
- Треба га напасти са свих страна да би га разрешили. Познато је да психолошки фактор има утицај на лечење свих врста сметњи. Ако пар улази у поступак психички и физички релаксиран, опуштен, ако верује свом лекару, ако је свестан да има наде, али да нико ништа не гарантује, да је потребно време, да је потребна упорност, заправо има више шансе да тај поступак и успе. Лечење стерилитета је борба која захтева борце који су добро припремљени. То је трка са препонама. Један велики број људи дође до циља. Али, и они који не дођу до потомства, знају да су учинили све што су могли и то је један од разлога да буду мирни.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa