Инфо

16. март 2017.16. мар 2017.
Скрининг живот чува
У ДОМУ ЗДРАВЉА “ДР ДРАГА ЉОЧИЋ”
У ШАПЦУ И ОВОГ МЕСЕЦА НАГРАДЕ
ЗА ПОСВЕЋЕНОСТ

Скрининг живот чува

Пракса награђивања доктора посвећених струци настављена је прошлог петка у шабачком Дому здравља, уручивањем признања др Јелици Кампић Спировски, за највећи број обављених скрининга на колоректални карцином и др Саши Добријевићу за посвећеност превентивном раду и укупан број превентивних услуга. Посвећеним докторима, награде је уручио проф. др Зоран Кривокапић, редовни професор Медицинског факултета у Београду и начелник Трећег одељења за колоректалну хирургију Прве хируршке клинике Клиничког центра Србије.
-Мој обухват је скоро сто одсто пацијената које сам била у обавези да позовем на скрининг. Многима смо помогли јер смо открили крв у столици за коју нису знали да је имају, већи део је одрадио колоноскопију, одстрањени су полипи и тиме смо превенирали могућност настанка карцинома. Такође, желим да охрабрим све оне који још увек нису дошли на скрининг да се одазову, јер је реч о једноставној, безазленој методи која може да им сачува живот - изјавила је др Јелица Кампић Спировски.
Директор Дома здравља “Др Драга Љочић” Бранко Вујковић, напоменуо је овом приликом да се у Шапцу скрининг програм карцинома дебелог црева ради од 2015. године, да је досадашњи одзив задовољавајући, али да се у догледном периоду очекује да буде још бољи.
- Желимо да у превенцији будемо најбољи. Због тога смо у наш град позвали професора Кривокапића, врхунског европског стручњака у овој области, и др Душицу Банковић Лазаревић, координаторку Канцеларије за скрининг на колоректални карцином како би одржали предавање на ову тему нашим запосленим. Подизањем компентенција наших доктора уједно унапређујемо и наше превентивне услуге - изјавио је Вујковић.
Да је Дом здравља у Шапцу на правом путу у области здравства потврдио је и проф. др Зоран Кривокапић.
-Са скрининг програмом смо почели 2013. године, у другом кругу 2015. смо спознали да Шабац има сву структуру да може да испрати програм организованог скрининга. Позитивно смо изненађени резултатом обухвата од 60 одсто, и један од разлога зашто сам овај пут у Шапцу је и да похвалим људе који су радили овај посао - истакао је др Кривокапић.
Након доделе награда најуспешнијим лекарима, у Шабачком позоришту проф. др Кривокапић је одржао предавање под називом “Карцином дебелог црева”, док је др Душица Банковић шабачким колегама предочила резултате организованог скрининга дебелог црева у Србији.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa