Инфо

16. март 2017.16. мар 2017.
ПУТОВАЊА ЗА ВЕЋИНУ ПЕНЗИОНЕРА НЕДОСАЊАНИ САН

ДУБИНА ЏЕПА ОДРЕЂУЈЕ ДЕСТИНАЦИЈУ

Излети, бесплатне рехабилитације у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима ПИО фонда, ваучери од 5.000 динара, одмаралишта појединих организација, могућности за бег из свакодневице. Летовања скупља варијанта коју мали број успе да организује у својој личној режији
На измаку зиме многи почињу да размишљају о дестинацијама за летовање. Штедња уз одрицања убрзо се заборави када се „дочепате“ сунчане плаже и освежавајућег морског поветарца. Ипак, за већину пензионера ова слика је недосањани сан. Мала примања, борба за свакодневно преживљавање уз све сиромашнију потрошачку корпу, некако потисне чак и снове о одмору. Разонода и релаксација потражи се на другој страни.
- Мислим да већина од нас може да издвоји за излете. Код нас у Геронтолошком клубу годишње направимо до двадесетак излета. Иде се на базен, у обилазак манастира и значајнијих историјских места. И у Градском удружењу пензионера напуни се аутобус када се крене на излете. Мислим да није у питању толико недостатак новчаних средстава колико извесна лењост. Многима је лакше да седе у кућама него да изађу, друже се – каже пензионер Душан Бабић.
Једна од могућности која се пензионерима пружа, поред бесплатних рехабилитација у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима ПИО фонда, су и ваучери од 5.000 динара. Тако се у понуди Градске организације пензионера града Шапца за седам пуних пансиона у Соко бањи уз ваучер од 5.000 динара доплаћује још 6.200 динара.
- Заинтересованих ће вероватно бити како код нас у Клубу, тако и у Градском удружењу. Цене су прихватљиве за нас пензионере – додаје Бабић.
За Милорада Лукића, пензионера од 1995. године, излети су „леп вид дружења“.
- Тешко је издвојити одређена средства за летовања и зимовања али у оквиру својих могућности успем да одем на излете који се организују. Волим да одем у Петницу, Дворове, на Дивчибаре. Идем редовно, малтене инвентарски, кад год се организује. Проводим овде више времена него код куће – додаје Милорад.
За оне мало срећније или организованије издвајање за летовање креће већ током зимског периода.
- Већини пензионера други видови одмора су недоступни али нас је двоје. Имамо две пензије. Ако хоћу негде да идем у јулу или августу знам још у току зиме. Увек и приштедиш неки динар и припремиш се. Годинама смо ишли у Грчку. Знала сам да уплатим у јануару-фебруару за одлазак крајем јуна. Ишли смо и у септембру. Најлепши одмор ми је био једне године у Паралији и то од 11. септембра. Време предивно, ветрић само ћарлија, сунце није прејако. Уживали смо. Како сам радила у СУП-у користим одмаралиште МУП-а у Врњачкој бањи које је врло повољно за пензионере. Такође имају своје одмаралиште и на Златибору. Кад знате шта хоћете увек сте на време спремни – истиче Драга Товаровић.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa