Инфо

23. март 2017.23. мар 2017.
ЗНАТЕ ЛИ КАКВУ ВОДУ ПИЈЕТЕ
ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ВОДА

ЗНАТЕ ЛИ КАКВУ ВОДУ ПИЈЕТЕ

Воду загађују пољопривреда, градске канализације и ми сами. Пораст нитрата у води је директна последица пољопривредних активности. Вода из шабачког водовода је исправна. У сеоским водоводима ситуација је забрињавајућа. Поражавајући подаци о стању квалитета индивидуалних бунара. Ни артешки бунари нису решење
Јуче је обележен 22. март, Светски дан вода. Данас има преко 663 милиона људи који живе без сигурног снабдевања водом и који се суочавају са штетним последицама загађене воде на здравље. Тим поводом, о квалитету воде у Мачванском округу, разговарали смо са др Игором Драгичевићем, специјалистом хигијене у Заводу за јавно здравље Шабац.
- Воде као ресурса од кога зависи живот сетимо се када је нека ванредна ситуација или хаварија. Сви ми мислимо да се исправна вода подразумева и да нам следује. Наравно да није тако. Уврежено је мишљење да је загађивач индустрија која трује све, међутим, у пракси и не мора баш тако да буде. Огроман загађивач је пољопривреда, градске канализације и ми сами. Појединци. Сетите се како флаше плове Савом, или гомиле смећа у приобаљу Дрине. Оно није само скочило у реку, ми смо га бацили, наши другови, комшије, рођаци, колеге...
У Мачванском округу, пољопривреда много утиче на квалитет воде. Помислите где заврше стотине хиљада тона вештачких ђубрива, или хиљаде литара пестицида. Пораст нитрата у води је директна последица пољопривредних активности. То је најизраженије у општинама Богатић и Шабац, а села уз Саву у оридском басену посебно су угрожена. Пре два дана, оцењивао сам квалитет воде у којој су нитрати били 589 мг/л, а горња граница је 50! То су огромна одступања материје која, дугорочним узимањем такве воде, изазива озбиљне ризике по људско здравље. У нашој земљи, у нашем округу и Шапцу, ситуација са квалитетом воде може се дефинисати у једној реченици: Вода из водовода је под контролом и исправна је, а људи који пију непроверену воду, излажу се ризику. Наравно, није све ни црно-бело. Зрењанин годинама нема исправну воду, а нису сви бунари и каптаже неисправни.
Мачвански огруг је пребогат квалитетном водом, али она није доступна свима. Парадоксално је да Мачвани пију воду загађену септичким јамама, а буквално живе на највећем подземном резервоару у југоисточној Европи. У нашем округу, вода из свих водоводних система је исправна и квалитет воде је у оквирима препорука Светске здравствене организације. Што се тиче сеоских водовода, ситуација је битно другачија. Већина водних објеката није под надзором, а подаци за оне који се повремено контролишу су следећи:
У сеоским водоводима у Мачванском округу физичко-хемијски је неисправно од 2% до 29% узорака, у зависности од општине. Микробиолошки је неисправно од 5% до 50% узетих узорака. Најбоље стање је у Малом Зворнику, јер су сеоски водоводи, већ годинама, у надлежности комуналног предузећа. Исправност сеоских водовода је на нивоу водовода у Малом Зворнику. Ови подаци очигледно говоре којим путем треба ићи. Потпуна је илузија очекивати исправност воде, уколико нико не води рачуна о изворишту и мрежи, уколико нема улагања и редовне контроле.
Стање квалитета индивидуалних бунара је још горе. Физичко-хемијски је неисправно од 6% до 49%, а бактериолошки од 16% до 82%. Ови подаци су заиста поражавајући. Ако се угрубо каже да је око 40% становништва приморано да користи воду из сопствених извора или сеоских водовода, јасно је да постоји велики ризик по здравље. Ту ступа на сцену наш менталитет, па неко каже: “Моји деда и баба су пили ту воду, живели осамдесет година и ништа им није фалило” Да, али тада није било септичких јама, вештачких ђубрива, пестицида, индустрије... Најчешћи штетни ефекти конзумирања неисправне воде су дугорочни. Ако не чувамо себе, чувајмо бар нашу децу.
Ни артешки бунари нису решење. Већина њих није под надзором, а у многима је и вода неисправна. То се посебно односи на општину Богатић, где артешки бунари нису за употребу. Бар су испитани. Да би се дала препорука за било који артешки бунар, или јавну чесму, мора бити под редовним надзором. Пошто то није случај, не могу ниједну да препоручим. Препоручујем воду из градских водовода и топло саветујем да се прегледа вода - ако је бистра и ако се од ње не отрује одмах, не значи да је исправна.
На крају, подсетио бих на воду са вредношћу нитрата од 589мг/л. Да ли сте сигурни да не пијете такву воду?

Текст припремила: М. Филиповић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa