Инфо

23. март 2017.23. мар 2017.
ГЛУМОМ ПРОТИВ НАСИЉА
ТРАДИЦИОНАЛНО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ПОЕЗИЈЕ

ГЛУМОМ ПРОТИВ НАСИЉА

Поводом Светског дана поезије, 21. марта у Анексу, у Дворани “Винавер”, одиграна је представа “Насиље нема оправдања”. Представа настала у оквиру Тхе/Арто пројекта, у режији Зијаха Соколовића, има за циљ да се кроз драмску уметност деца основношколског и срењошколског узраста едукују о важним друштвеним темама као што су насиље у породици, дрога и репродуктивно здравље.
Представа, први пут у Шапцу, одиграна је преко 200 пута у Србији, а глумци Милијана Макевић и Марко Митровић кроз непосредан контакт са децом разоткривају разне форме насиља упознајући их са једним од највећих проблема данашњице. Кроз интеракцију, ученици имају прилику да се упознају са узроцима насиља, начинима препознавања и превентивом.
-Током представе ученици реагују на неке експлицитне сцене смехом што је како су психолози објаснили, одбрамбени механизам. Они нису учесници, не укључујемо их у представу, али добијају информације од нас о свему што их интересује. С обзиром на то да након сваке представе радимо еваулацију, сматрамо да је ово јако делотворно. Интервјуишући их схватили смо да су задовољни и волели би смо да обрађујемо и неке друге теме – истакла је Милијана Макевић.
Као и сваке године, шабачка библиотека се и ове, укључила у обележавање овог важног датума, а овог пута обележавање Светског дана поезије употпуниће и изложба поезије младих сарадника сајта “Књигождери” коју ће заинтересовани моћи да погледају у дворишту испред Владичанског двора.
-Шабачка библиотека 365 дана у години ради на промовисању читања, писања и издавања поезије, али је ово свакако један посебан дан, када ми на интересантан начин нашим млађим и старијим суграђанима указујемо на то колико је поезија битна и какву снагу има. Баш због тога смо овом представом желели да скренемо пажњу на један јако битан проблем код данашње омладине као што је насиље – изјавила је Александра Ердевички.
К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa