Инфо

30. март 2017.30. мар 2017.
Паметна технологија за децу
РОТАРИЈАНЦИ ПОКЛОНИЛИ ОСНОВЦИМА ЛЕГО-РОБОТЕ

Паметна технологија за децу

У оквиру пројекта „Роботом до знања“ у организацији Ротари клуба Шабац, четири основне школе на територији Шапца добиле су за кабинете физике лего-роботе. Ротари клуб је свима који су учествовали у овој хуманитарној акцији доделио захвалнице, а ученицима Давиду Милинковићу, Душану Мишковићу, и Милици Дамњановић, који су на Интернационалној јуниорској научној олимпијади на Балију крајем прошле године освојили медаље и по 10.000 динара.
-Ротари клуб ради на томе да допринесе на неки начин школовању и образовању младих. Одлучили смо да уђемо у овај пројекат, заједно са Ротари клубом Ваљево, Ротари Е клубом и Дистриктом 2483 зато што су кабинети основних школа слабо опремљени средствима информатике. Комплети робота додељени су Основној школи “Николај Велимировић”, ОШ “Ната Јеличић”, ОШ “Јеврем Обреновић” и ОШ “Мајур”, а обуци извршеној у Петници присуствовала су по 4 наставника и по два ученика сваке основне школе. У пројекту за који је донирано 8.000 евра, учествовала је цела локална заједница, организовани су и хуманитарни концерти, а половину новца дао је Дистрикт - истакла је Даница Максимовић председник Ротари клуба Шабац
Колико је акција Ротари клуба и свих привредника нашег града и Ваљева битна за описмењавање деце у 21. веку, за „Глас Подриња“, истакла је и Татјана Марковић Топаловић, директор Центра за стручно усавршавање.
- Једна од врсте писмености која је неопходна и која се траже у 21. веку је информатичка писменост са одређеним дигиталним компетенцијама. У ситуацији смо да ће од првог септембра информатика бити обавезан предмет у свим основним школама и мислим да је ово прави пут и прави начин да наша деца почну да користе паметну технологију. Треба имати у виду да је за овакву врсту технологије потребна пре свега обука наставника озбиљна, дуга, квалитетна, а после тога свакако обука и ученика. Ја се надам да у наредних годину, две можемо да обучимо и наставнике и ученике да почну да користе овакве врсте лего-робота и да рецимо у неколико наредних година уђу у европске и светске оквире такмичења и програмирања - каже Татјана.
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa