Инфо

6. април 2017.6. апр 2017.
СЛОВО КОЈЕ ПРЕНОСИ ПОРУКУ
У БИБЛИОТЕЦИ ШАБАЧКОЈ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА УЧЕНИКА ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ

СЛОВО КОЈЕ ПРЕНОСИ ПОРУКУ

Ако има у Србији оволико талентоване деце има велике наде за нас, истакао је један од посетилаца изложбе
У Библиотеци шабачкој, кући сазнања и огледалу у којем настоје да се препознају, како је истакла директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић, прошле среде 29. марта, отворена је изложба ученичких радова „Иницијал“. На овај начин настављена је петнаестогодишња сарадња у оквиру едиције „Култура ћирилице“.
- Библиотека шабачка веома је поносна на ову сарадњу јер је ово још један од начина да подржимо младе и креативне људе. Као институцији културе која води рачуна о писмености и нези српског језика и писма, изложба која се бави почетним декоративним словом је од посебног значаја – изјавила је Александра Ердевички Томић.
У години када Библиотека шабачка „слави сто седамдесет година сакупљања и бриге о словима, груписаних у текст и књигу“, али и мали подјубилеј сарадње са Школом примењених уметности, изложба је на више него симболичан начин показала повезаност писане речи и ликовне културе.
- Овога пута водимо вас кроз једну занимљиву визуелну авантуру чији је главни мотив иницијал. Иницијал или слово које преноси поруку јесте моћан симбол. Свако слово чита нас и ми читамо свако слово. Наши ученици и професори месецима су радили на овој изложби. У оквиру бројних ликовних техника истраживали су различите ликовне елементе, различите материјале, а све са циљем стварања лепог. Оног лепог које нас чини смисленијим и срећнијим. Мислим да смо у томе успели. Даровали су нам дивну изложбу, дивну поставку коју су урадиле професорке Драгана Малишић Марковић и Мина Ступар са својим ученицима – истакла је Невенка Ђокић, директорка Школе примењених уметности.
О самом процесу стварања уметничког дела на најбољи могући начин, дали су ученици својим делима у којима се огледала креативност, таленат и љубав према уметности.
-Доста времена је потребно од почетка до краја изложбе, тј. од прављења скица до завршног рада. Ја сам свој рад радила у глини иако сам аранжер. Желела сам да пробам неки нови материјал – објаснила је Ина Павловић, ученица треће године.
Њена вршњакиња, Јелена Чеивановић, ученица образовног профила фирмописац-калиграф, одабрала је слово „Н“.
- За свој рад користила сам лего-коцкице. Међутим, сада се нисам играла њима него сам се трудила да испоштујем одређене критеријуме који су били потребни да би мој рад био прихваћен за ову изложбу. „Н“ је мој иницијал и он означава наду за нас који смо ову изложбу изнели јер смо врло млади– истакла је Јелена.
У кући где обитава писана реч, овог пута обликована разноврсним ликовним техникама, чули су се и звуци српске музичке баштине. Композиције „Заспо Јанко“ и „Билбил пиле“ извеле су ученице првог разреда Катарина Трифуновић и Вера Арсеновић. Симболичним спајањем свега онога што чини традицију српског народа отвориле су изложбу у холу Библиотеке шабачке која се може погледати до 19. априла.
-Ми књигама, нечим што је трајна културна уметничка вредност, сваке године додајемо вредност коју и ви стварате. То је врло охрабрујуће јер сте талентовани, млади, јер имате воље да радите. Многи од вас ће завршити уметничке факултете што је још једно додатно благо и за овај град и за ову земљу“ - рекла је прошле среде Соња Бокун Ђинић, директорка Библиотеке шабачке.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa