Инфо

6. април 2017.6. апр 2017.
„ЏУНГЛА“ на асфалту
ШАБАЦ УСКОРО БОГАТИЈИ ЗА ЈОШ ЈЕДАН МУРАЛ

„ЏУНГЛА“ на асфалту

Средствима добијеним на конкурсу Градске управе града Шапца за финансирање и суфинансирање пројеката у култури, Удружење „Холодром“ наставља са својим пројектом мурализације ужег градског језгра
До краја маја спољашњи зид баште Културног центра добиће сасвим нови изглед. Захваљујући Удружењу „Холодром“, које је током 2014. и 2015. године реализовало пројекат „Мурализација града Шапца“, и ове године наставиће се са уређењем запостављених, запуштених и заборављених локација у ужем градском језгру.
- За разлику од претходног периода, када смо ангажовали младе шабачке уметнике, овог пута смо у пројекат позвали већ афирмисаног и врло референтног уметника Бранислава Николића. Бранислав Николић је Шапчанин који је завршио Академију у Новом Саду, потом магистрирао у Холандији. Дуги низ година живи и ради у Београду. Направио је значајну уметничку каријеру не само у Србији него и на међународној сцени. Мени је посебно задовољство да могу да сарађујем са њим на једном оваквом пројекту – рекао је историчар уметности Филип Ковачевић, председник Удружења „Холодром“ додајући да мурал „Џунгла“ представља почетак једне приче којој је за циљ уређење тзв. урбаних џепова или микроамбијенталних целина на које треба скренути пажњу креативним осмишљавањем и уметничком интервенцијом.
По речима Игора Марсенића, члана Градског већа задуженог за културу, у оквиру градског буџета од седам одсто за културу, саврмено визуелно стваралаштво заузима значајну позицију.
- Иако нисмо европска престоница културе верујем да нашем граду није могуће уништавање савремених уметничких дела на његовим јавним просторима. Напротив, наш град ће ове године добити низ дела савременог визуелног стваралаштва који ће оплеменити његове јавне просторе у којима ће моћи уживати наши грађани. Та дела су дела не само домаћих већ и међународних уметника – изјавио је Игор Марсенић.
За реализацију пројекта издвојено је 250.000 динара, а у Удружењу „Холодром“ надају се да ће им се и овога пута придружити и Компанија „Тиккурила“.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa