Инфо

6. април 2017.6. апр 2017.
ОВЕКОВЕЧИО СКОРО ЗАБОРАВЉЕНУ ПРОШЛОСТ
ЖИВКО ЖИКА ДАНОЈЛИЋ ФОТОГРАФ ИЗ БОГАТИЋА

ОВЕКОВЕЧИО СКОРО ЗАБОРАВЉЕНУ ПРОШЛОСТ

Џакови пуни негатива крију многе тајне које је протеклих година откривао широм Богатића и околине
Све је, присећа се мајстор фотографије Живко Жика Данојлић из Богатића, почело у фотографској радњи Боже Ђурића, где је дуго времена “пекао занат”, а потом отишао на одслужење војног рока у Ранковићево, код Краљева. Учио је и радио код других. Своју фотографску радњу отворио 1962. године, а она и данас постоји у улици доктора Млађе Милошевића, готово у самом центру Богатића.
Доста тога је као некада. Осећа се мирис фиксира и развијача, где је годинама пратио како се “указује” слика. Остало је доста фотографског материјала. Ту је стари Крокус. Ко зна колико је помоћу њега направио фотографија. Још су употребљиви скоро заборављени руски фотоапарати.
- Прво сам три године радио као конобар у хотелу Београд. Дуго времена привлачио ме фудбал у локалној “Мачви” али најдужи стаж остварио сам као фотограф. То је моја љубав од малена и увек сам се трудио да муштерија буде задовољна, а за новац лако ћемо, каже Жика. Интересовања за фотографисање није да није било. Од тог посла се могло лепо живети. Жики, истина новац није значио много и често је кориснике својих услуга упућивао на оближњи бифе, ради измирења обавеза.
- Радо сам се одазивао на фотографско бележење многих важних догађаја, а посебно свадби у Бановом Пољу, Метковићу, Узвећу и другим селима, каже Жика.
Бројни развијени негативи, најбоље сведоче о свему томе.
Са много сигурности се може рећи да је својом камером забележио скоро заборављену прошлост овог краја. То се посебно односи на део битисања Фудбалског клуба “Мачва” Богатић.
Објективу његовог фотоапарата готово да ништа није промакло. Ти предмети данас имају музејску вредност, а фотографије су као Богом дане за изложбу о прошлости овог краја.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa