Инфо

6. април 2017.6. апр 2017.
КОНТИНУИТЕТ ПРЕ РЕЗУЛТАТА
СЕЛЕКТОР ВЛАДИМИР БАЈКОВИЋ УВЕРЕН У “СВЕТЛУ БУДУЋНОСТ СРПСКОГ ЖЕНСКОГ ВАТЕРПОЛА”

КОНТИНУИТЕТ ПРЕ РЕЗУЛТАТА

“Неколико пута је наш женски ватерполо достизао одређен ниво, али би неке околности све урађено обезвредиле и вратиле на почетак. То се више не сме догодити и зато морамо да изградимо, пре свега систем који ће бити база резултата” – дефинише приоритет селектор женске ватерполо репрезентације Владимир Бајковић
На старом пливалишту у Шапцу, Бајковић је пре две деценије боравио као тренер првог тима, а недавно је у граду гостовао службено. Селектор женске репрезентације Србије пружио је подршку секцији дама ВК “Шабац”.
На истом месту, али новом објекту и у другачијој улози после две деценије.
- За шабачки ватерполо вежу ме лепе успомене и посета Шапцу не може никада бити потпуно службена јер је то долазак код пријатеља. Фасцинирао ме је онда ентузијазам људи у клубу, посвећеност која је изградила тим и довела га, у тешким условима, до ЛЕН Купа и ситуације да буде један од свега три тима СРЈ који има све старосне категорије на државним првенствима. Та преданост још се осећа, а сада ме импресионира нови објекат и услови. Уколико већ није, мислим да ће ускоро базен постати премали за све који желе да тренирају на њему. За мене нема лепше слике од деце која су срећна на тренингу. Већ сада први тим бележи велике успехе, био је одличан у Јадранској лиги, а из овакве базе ће сигурно настати јак први тим и у наредним годинама.
Може ли се рећи да је женски ватерполо у “почетној фази изградње” у Србији?
- Не у потпуности. Моји претходници на месту селектора били су махом јако добри стручњаци који су плански радили, стварали, али би увек уследила пауза где би све урађено пропадало, а неко други би кретао од почетка. Дисконтинуитет је урушавао потенцијал успеха и зато је моја мисија, ако већ не будемо могли до медаља, да направимо систем рада, да обезбедимо континуитет за наредне године и деценије.
Колико је женски ватерполо далеко од медаља?
- Тешко је рећи. Да је било поменутог континуитета, да је наредни селектор могао да гради на темељу претходника, већ сада бисмо причали о медаљама или бар имали квалитет за завршнице највећих такмичења. Цена тога је да женска кошарка, рукомет, одбојка имају врхунске резултате, а само ватерполо не. Није нама мањкало ентузијазма и заинтересованости, услова. Ни сада нисмо у томе дефицитарни, а ако направимо систем, брзо ће и одличја.
Постоји ли проблем (не)заинтересованости девојчица за ватерполо?
- Слика са базена у Шапцу је доказ да постоји заинтересованост. Ми желимо да подстакнемо, на сваки начин, клубове да раде на стварању и унапређењу женских селекција. Ту смо саветодавно и материјално. Моја велика жеља је да Шабац већ од овог лета крене бар са најмлађим селекцијама у лигашко такмичење, а да ускоро има преставнике у свим категоријама. Клуб има одличну базу, квантитет постоји, а из њега, правим радом, настаће квалитет.
Ц. Звезда је предоминантна на клупском нивоу у женском ватерполу. Како се определити између опција развоја других клубова како би лига била јача и стварања клуба са репрезентативкама где се доминација наставља, али су репрезентативке заједно читаве године?
- Звезда је најбоља због највеће базе и најозбиљнијег рада, али за репрезентацију није важно који тим је водећи. Ми подстичемо све да привуку девојчице ватерполу и да стручно раде са њима. Сада је Звезда прва, али ја не видим зашто не би и Шабац или неки други град преузео примат у једном тренутку. Савез ће помоћи све клубове, бити пуна подршка сваком потезу клубова у правом смеру.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa