Инфо

13. април 2017.13. апр 2017.
ОДГОВОРНИ ПРЕМА ГРАДУ И НАШИМ СУГРАЂАНИМА
ДАНИЕЛА ЛОВРИН ГАВРИЛОВИЋ, ДИРЕКТОРКА ЈКП „ВОДОВОД“

ОДГОВОРНИ ПРЕМА ГРАДУ И НАШИМ СУГРАЂАНИМА

Реконструкција и доградња црпне станице Металопластика и изградња линије муља на Централном постројењу за пречишћавање отпадних вода два највећа изазова у овој години. У току реконструкција Водоторња. Захваљујући донацијама обновљен комплетан возни парк, а самим тим су и услуге постале приступачније грађанима
Јавно-комунално предузеће „Водовод“ у Шапцу је у великим пословима, да не кажемо – експанзији. После дугог низа година, шабачки „Водовод“ је урадио инвестицију сопственим средствима по питању прикључења на водоводну и канализациону мрежу Дома здравља и вртића у Прњавору. Са директорком овог предузећа Даниелом Ловрин Гавриловић разговарамо о томе који су изазови пред којима се налази шабачки „Водовод“.
- У овој години два велика изазова су пред нама. Пре свега, то је реализација пројекта реконструкција и доградња црпне станице Металопластика. То је изузетно важан пројекат за наш град, који ће поправити квалитет живота наших суграђана који живе у насељу Чавић. Наиме, услед великих количина падавина у овом делу града се задржава вода на улицама, подруми и дворишта су пуни воде. Реконструкцијом црпне станице решавамо овај проблем. Водовод је дао огроман допринос реализацији овог пројекта. Одлична екипа стручњака, машинских и грађевинских инжењера је успела да у рекордном року припреми потребну пројектну документацију, прибави све потребне дозволе надлежних органа и на тај начн обезбеди донацију од 48 милиона динара из које ће се цео пројекат финансирати. Наравно, сви радови ће се одвијати уз надзор наших стручњака, што је гаранција да ће бити изведени у складу са правилима струке.
А, који је други?
- Други велики пројекат, односно изазов, је изградња линије муља на Централном постројењу за пречишћавање отпадних вода. Инвестиција вредна 300 милиона динара. Реализоваћемо је у наредне три године, а „Водовод“ ће руководити свим фазама поступка. Изградњом линије муља, из муља се издваја гас који ће се користити за производњу струје, која је неопходна за рад постројења. На тај начин ће услуга пречишћавања отпадних вода бити јефтинија и мање ће оптерећивати грађане. Ово су пројекти чијом реализацијом у великој мери показујемо одговорност према граду, а пре свега према грађанима.
Почела је и реконструкција Водоторња. Због чега је она значајна за Шабац?
- Водоторањ је објекат од изузетног значаја за водоснабдевање наших суграђана. Регулише притисак у мрежи и практично је резерва воде у случају када је производња воде мања од потрошње. Није реконструисан од када је изграђен. Успели смо да обезбедимо донацију од 25.000 евра за реконструкцију, и очекујем да ће радови бити готови за пар недеља.
У Шапцу пијемо једну од најздравијих вода у Србији?
- Недавно смо имали надзор који су обавили републички инспекцијски органи. Уз похвале које су нам упућене, на мене је највећи утисак оставила чињеница, односно сазнање, да водоводи у другим градовима имају постројења за пречићавање пијаће воде. Нама то није потребно. Имамо срећу да је дринска вода, коју користимо, изузетно квалитетна и да уз минималну прераду задовољава све стандарде. И поред тога чинимо велике напоре да цео систем функционише. Веома је важно да потрошачи измирују своје обавезе, јер су за одржавање овог веома важног система потребна велика средства. Имамо најнижу цену воде која покрива само основне трошкове производње и зато је веома важно да плаћање буде редовно.
Актуелно је и питање репрограмирања дугова?
- Репрограмирање дугова, пре свега физичких лица је увек актуелно. Радо нудимо договор нашим потрошачима а све у циљу да наплатимо наша потраживања. Трудићемо се да поступамо одговорно и да се дугови не нагомилавају. Редовно ћемо слати опомене корисницима који су у кашњењу са измирењем својих обавеза, без обзира колике су. То је наша обавеза према предузећу, а пре свега према грађанима који редовно измирују своје обавезе.

ОБНОВЉЕН ВОЗНИ ПАРК
ЈКП „Водовод“ је донацијама обновио возни парк?
- Крајем прошле и почетком ове године, реализовали смо донацију од милион евра. Набавили смо десет теренских возила, два камиона, две радне машине, мали и велики багер. Овако опремљени спремни смо да ефикасно одговоримо на све изазове који су пред нама. Заједно са заинтересованим грађанима градићемо водоводну мрежу без учешћа буџетских средстава. То је први пут после дугог низа година да Водовод улаже сопствена средства у изградњу водоводне мреже.


БЕСПЛАТНЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ
Недавно је усвојена и једна одлука која за циљ има помоћ породицама које имају децу са сметњама у развоју?
- Изузетно ми је драго што је Надзорни одбор „Водовода“ прихватио моју иницијативу и донео одлуку да интервенције ради отклањања кварова на мрежи за породице које имају децу са сметњама у развоју буду бесплатне. Није лако снаћи се и организовати екипу људи која ће прво пронаћи где је квар, а затим га и отклонити. Желимо да наши суграђани знају да могу да рачунају на нас и да је довољно да нас позову. До сада „Водовод“ није интервенисао у случајевима кад постоји „цурење“ после водомера. Сматрам да је отклањање и ових кварова наша надлежност, а за породице са децом са сметњама у развоју, услугу пружамо без накнаде.

Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa