Инфо

13. април 2017.13. апр 2017.
ИЗМЕНЕ ОДЛУКА У ОБЛАСТИ КОМУНАЛНИХ ПОСЛОВА

ФИКСНЕ КАЗНЕ ЗА СВЕ

Казне сада фиксне, за физичка лица 5.000 динара, за предузетнике 25.000, а за правна лица 50.000 динара. За физичка лица биле од 5.000 до 75.000 динара, а на судији да процени колику ће казну одредити, наводи Ненад Илић руководилац Одељења комуналне полиције
На последњој седници Скупштине града усвојене су измене три одлуке из области комуналних послова. Ради се о Одлуци о радном времену угоститељских, занатских и трговинских објеката, Одлуци о такси превозу и Одлуци о буци. Код свих ових одлука промењени су само износи казни. Односно, казне које су до сада биле у распону сада су фиксне.
Руководилац Одељења комуналне полиције у Шапцу, Ненад Илић, објашњава да је Закон о прекршајима промењен прошле године и дефинисано је да локалне самоуправе и аутономне покрајине не могу више да подносе Прекршајном суду захтеве за вођење прекршајног поступка.
-Ми смо до сада, мимо ове три одлуке, по свим осталим одлукама имали уведен прекршајни налог. Само уколико онај ко добије овај налог има неку примедбу на њега, може отићи код судије за прекршаје са тим налогом и тражити суђење. Када се ради о наведене три одлуке, ту су највећи прекршаји из области послова којима се бавимо. Због тога смо оставили да казне буду у распону. За физичка лица су биле од 5.000 до 75.000 динара, а на судији је да процени колику ће казну одредити, наводи Илић.
Казне су сада фиксне, за физичка лица 5.000 динара, за предузетнике 25.000, а за правна лица 50.000 динара. Налози по свим осталим градским одлукама су фиксно 5.000 динара. Сваки налог који се плати у року од осам дана плаћа се само половина износа. Ненад Илић истиче да је све остало исто.
На Скупштини се створила велика полемика око тога ко ће и како да мери буку из угоститељских објеката и колико ће то да кошта угоститеље. Илић каже да су те одлуке на снази од 2012. и 2014. године.
-Еколошки инспектор налаже власнику угоститељског објекта да изврши мерење буке, а он ангажује Завод за јавно здравље или неку другу овлашћену кућу и плаћа мерење. Налаз се доставља еколошком инспектору. Ни комунални инспектор ни комунална полиција немају овлашћење ни уређај да мере буку, каже Илић и додаје да се ово не односи само на угоститељске објекте, него и на друге локале који праве буку и да су мерили буку и у месари јер је звук вентилатора сметао станарима.
Када је у питању радно време угоститељских објеката, такође све остаје исто. Они који су у стамбено-пословним објектима могу да раде до 1 сат, петком и суботом до 3, а тада може и музика уживо, као и када су државни празници и уочи њих. Ако су у пословним зградама у којима нема станара могу да раде до три сата сваки дан и имају музику уживо.

Лајави комшија
Комунална полиција често је суочена да, када поступи по пријави, оштећени одбију да сведоче. Недавно су имали случај да се троје комшија жалило на четвртог од ког нису могли да спавају. При том, били су врло непријатни и бесни зашто нико не долази да заведе ред. Када су отишли на место догађаја, човек је прво одбио да покаже личну карту, а затим и, веома алкохолисан, лајао на њих. Епилог свега је да су се комшије предомислиле, а “пијани лајавац” ће бити кажњен само са 5.000 динара јер је одбио да се легитимише.
М.М.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa