Инфо

13. април 2017.13. апр 2017.
ЧИЈА ЈЕ МОЈА ШУМА
ТУЂА ГРЕШКА СКУПО КОШТА

ЧИЈА ЈЕ МОЈА ШУМА

Радиша Поповић из Прова осуђен је да плати 600.000 динара што је исекао туђу шуму. Признаје да је спорну шуму секао, али каже, мислио је да је његова. Геометар је парцелу обележио са све четири стране, а записник потписала контролорка из Катастра.
-Шуму је моја мајка наследила од свог оца. Како ни она ни ја нисмо били сигурни где се шума тачно налази, 2004. године сам извео геометра. Са њим је дошла и контролорка из Катастра. Обележили су шуму кочићима и направљен је записник. Наредних година сам у три наврата секао ту шуму за грејање, објашњава Поповић.
Муке почињу 2012. године, када код Радише долази брат од тетке и саопштава му да ће га тужити јер је секао његову шуму. Отишли су на лице места, и показало се да се заиста ради о истој шуми.
-Он је у праву. То је његова шума, али где је моја?! После сам извео другог геометра да ми покаже где је моја шума. Испоставило се да је погрешна цела парцела, каже Радиша и тврди да је први геометар радио по нацртима које је добио из Катастра, а који су још из 1933. године.
Објашњава да је један геометар обележио парцелу 17 метара широку и око 180 дугачку, а други 27 широку и нешто мање од 100 метара дугачку. Прва парцела није захватала само шуму Радишиног брата од тетке, него и један део нечије друге. За то време, Радишину шуму секао је неко четврти. Поповић наводи да његов случај није усамљен када је општина Владимирци у питању.
Из Катастра у Владимирцима кажу да њихова одговорност не постоји.
-Обележавање шуме на терену је радило приватно лице. Са наше стране није учињен ниједан пропуст. Када је случај преузео суд, све је било на њима. С обзиром да нас нису обухватили ниједном радњом значи да наших пропуста нема, каже Драган Петровић, шеф Катастра у Владимирцима.
На број геометра који је вршио прво мерење нико се није јављао, иако смо га позивали више пута.
Жалба Апелационом суду у Новом Саду је одбијена. Рок за плаћање 600.000 динара казне је прошао, а Поповић нема толики новац. После 35 година, колико је радио у Београду сада је на “Бироу”. Од имовине, каже, поседује само кућу и плац. Здравље му је нарушено већ дуже време, а последњи догађаји одразили су се и на здравље чланова породице.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa